Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Απελευθέρωση μινκ στην Καστοριά και στην Κοζάνη

Απελευθέρωση 50.000 μινκ στην Καστοριά 

Από φάρμα εκτροφής γουνοφόρων ζώων, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και συγκεκριμένα μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Χιλιοδέντρου, Ποριάς, Αυγής, υπερασπιστές των ζώων, απελευθέρωσαν το Σάββατο, χιλιάδες ζώα προκαλώντας οικονομική ζημιά στον επιχειρηματία ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ-ΔΟΛΟΦΟΝΟ ζώων. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ζώων που διέφυγε μιλούν για 50.000 χιλιάδες γουνοφόρα ζώα. Η απελευθέρωση, εκτιμάται ότι έγινε περίπου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Με την ευχή κάποια στιγμή όλα τα ζώα να ζούν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους ακτιβιστές!


Απελευθέρωση 2.000 μινκ στη Σιάτιστα

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, ξημερώματα Σαββάτου και συγκεκριμένα σε περιοχή της Σιάτιστας, άγνωστοι δράστες εισήλθαν από περίφραξη σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων, ιδιοκτησίας 39χρονου ημεδαπού, και απελευθέρωσαν ανοίγοντας ανασφάλιστη σιδερένια πόρτα περί τα 2.000 ζώα.

πηγή: indymedia

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στα Σουηδικά Εκτροφεία Γούνας - Ενημέρωση

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης ενάντια στα Σουηδικά Εκτροφεία Γούνας, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα. Υπάλληλοι της Πρεσβείας έδωσαν το ακόλουθο κείμενο στους παρευρισκόμενους αλληλέγγυους στους Σουηδούς ακτιβιστές.


Σχέδιο δράσης για να σταματήσουν οι αμέλειες στα εκτροφεία μινκ

Ο Υπουργός Γεωργίας Eskil Erlandsson έχει δώσει εντολή στο Σουηδικό Συμβούλιο για τη Γεωργία - αρμόδια υπηρεσία για την ευημερία των ζώων στη Σουηδία - να συντάξει ένα σχέδιο δράσης που θα εγγυάται την ευημερία των ζώων στα εκτροφεία μινκ και θα εξασφαλίζει ότι θα γίνονται σωστοί έλεγχοι.

Είναι ζωτικής σημασίας τα ζώα να τυγχάνουν καλής μεταχείρισης και να προστατεύονται από περιττή ταλαιπωρία και ασθένειες. Από τον προϋπολογισμό του 2011, η Κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον κονδύλια για την ενίσχυση των ελέγχων για την ευημερία των ζώων.

Το σχέδιο δράσης του Σουηδικού Συμβουλίου Γεωργίας θα περιλαμβάνει:

  •       μια περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης
  •       προτάσεις για καλύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους
  •       πληροφορίες για την κατάσταση των ερευνών
  •       προτάσεις για μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά της βιομηχανίας για την εφαρμογή προγραμμάτων για βελτίωση των συνθηκών για τα ζώα

Το Σουηδικό Συμβούλιο Γεωργίας εργάζεται ήδη για την επανεξέταση της ευημερίας των ζώων στα εκτροφεία μινκ και θα παρουσιάσει σύντομα το πόρισμά της. Εάν η έκθεση καταδείξει ελλείψεις στην προστασία των ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ρυθμιστεί.

Έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη υπό την ηγεσία της Eva Eriksson, η οποία επανεξετάζει συνολικά τη Δράση για την Ευημερία των Ζώων. Η έκθεση αυτή θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση το αργότερο στις 31 Μαΐου του 2011.


ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Eskil Erlandsson

ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Υπουργείο Γεωργίας

http://www.sweden.gov.se/sb/d/10640/a/150358



Ακολουθούν φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία






  

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Είναι αυτή η 13χρονη πιο ηθική από εσένα;

 

Η Clara Polito, 13 ετών, δεν είναι μια συνηθισμένη έφηβη
Είναι μια ηθική βίγκαν, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και ιδιοκτήτρια της επιχείρησης Clara's Cakes, η οποία φτιάχνει θαυμάσια βίγκαν κέικ, μπισκότα, πίτες και άλλα γλυκίσματα. Ανάμεσα στις δημιουργίες της είναι η ''Not So Thin Mints'', ένα σοκολατένιο κέικ με δροσερή μέντα και σοκολάτα ganache, η ''S’more Fun'' ένα κέικ με γέμιση σοκολάτας και παγωμένη κρέμα βανίλιας και το τυραμισού, ένα κέικ  με βανίλια και εσπρέσο και παγωμένη κρέμα τυριού γαρνιρισμένο με σκόνη κακάο. 

 
Η Clara δεν είναι μόνο μια σεφ γαστρονομίας, βραβευμένη ως VIP (Vegan Important Person), αλλά είναι και μια εξαιρετικά σκεπτόμενη ακτιβίστρια που αφιερώνει το χρόνο και το ταλέντο της σε διάφορες οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Στη συνέντευξη που μας έδωσε, μίλησε με ηθική σαφήνεια για τα δικαιώματα των ζώων που σπάνια συναντώ σε ανθρώπους πολύ μεγαλύτερούς της.

 

Είσαι χορτοφάγος από πέντε ετών και βίγκαν εδώ και ένα χρόνο. Έχεις κάνει ηθικές επιλογές που οι περισσότεροι σαρκοφάγοι ενήλικοι είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να κάνουν. Πιστεύεις ότι είναι λιγότερο ή πιο δύσκολο για σένα να κάνεις αυτές τις επιλογές σε μια σχετικά νεαρή ηλικία;

 
Είναι σίγουρα πιο εύκολο. Όντας νέος, δε θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από τους οικογενειακούς θεσμούς και αξίες καθώς και η προσπάθεια να δημιουργήσεις το δικό σου αξιακό σύστημα. Αυτή είναι η ουσία όταν είσαι νέος. Να βρίσκεις το δικό σου τρόπο. Πιστεύω ότι όταν είσαι ενήλικος και έχεις περάσει περισσότερα, κατά μια έννοια προσκολλάσαι στους παλιούς σου τρόπους και στις κακές συνήθειές σου.


Πώς έχουν δεχτεί οι συνομήλικοί σου και οι γονείς τους το γεγονός ότι είσαι βίγκαν;

 
Βασικά, οι περισσότεροι από τους συνομήλικούς μου είναι αρκετά ανοικτοί σε αυτό, αλλά τους είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι «Ωχ! Όταν πίνω γάλα αγελάδας ή γάλα οποιουδήποτε άλλου ζώου, παίρνω κάτι από ένα ζώο που έχει βιαστεί... για να μπορέσω να έχω το γάλα της». Μερικοί από τους γονείς των συνομηλίκων μου δέχονται το βιγκανισμό και μερικοί προσπαθούν ακόμη και να μαγειρέψουν βίγκαν φαγητά για μένα… που σημαίνει συνήθως ζυμαρικά (γέλια). Εκτιμώ το γεγονός ότι προσπαθούν να με ευχαριστήσουν.


Και ποιο είναι το πιο περίεργο ή πιο ηλίθιο πράγμα που σου έχει πει κανείς για το βιγκανισμό;

 
Δεν ήταν καθόλου προσβλητικό, και είχε να κάνει με τη χορτοφαγία. Μερικά χρόνια πριν, ένας φίλος του αδελφού μου ήρθε στο σπίτι και του είπαμε ότι είμαστε χορτοφάγοι (τότε). Έτσι αισθάνθηκε λίγο άβολα και αντέδρασε με σοβαρότητα λέγοντας, «Είμαι χορτοφάγος, αλλά η μαμά μου με βάζει να τρώω κρέας.» Με έκανε να καταρρεύσω!
Πρόσφατα, ο πατέρας ενός φίλου μου είπε, «Μπορείς να βοσκήσεις σε αυτά τα χωράφια». Αυτό σίγουρα δε με άγγιξε καθόλου. Απλά γέλασα με το άσχετο σχόλιο. Μέχρι τώρα κανείς δε μου έχει κάνει τη συνηθισμένη ερώτηση, «Πώς παίρνεις πρωτεΐνη;». 


Κάποια στιγμή αποφάσισες να ασχοληθείς ενεργά με τα ζώα. Η επιχείρησή σου 'Clara's Cakes' στηρίζει πολλές τοπικές οργανώσεις και βραβεύτηκες ως Ακτιβίστρια του Μήνα από το καταφύγιο ζώων Animal Acres. Υπάρχει κάποιο ζήτημα για τα ζώα που σε συγκινεί ιδιαίτερα;

 
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Είτε πρόκειται για κακοποιημένο σκύλο είτε για κακοποιημένο ελέφαντα, είναι το ίδιο φρικιαστικό. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγελάδες των γαλακτοβιομηχανιών με απασχολούν περισσότερο αυτή την περίοδο. Σχεδόν πιστεύω ότι έχουν τη χειρότερη μεταχείριση όλων. Καταρχήν γονιμοποιούνται τεχνητά μέσω βιασμού, τα μωρά τους απομακρύνονται αμέσως μετά τη γέννα και τα στέλνονται για μοσχαρίσιο κρέας εάν είναι αγόρια. Εάν είναι κορίτσια, γίνονται μηχανές παραγωγής γάλακτος ακριβώς όπως οι μητέρες τους. Αυτό συνεχίζεται μέχρι τα κορμιά τους να μην αντέχουν άλλη εγκυμοσύνη, μερικές φορές μέχρι επτά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά. Όταν σταματούν να παράγουν γάλα και μωρά, θανατώνονται. Κάθε μητέρα έχει δεσμούς αγάπης με το μωρό της, είτε η μητέρα είναι αγελάδα, ή άνθρωπος ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και όταν αγοράζετε γαλακτοκομικά από τοπική φάρμα, η διαδικασία είναι η ίδια, απλά δε σας το λένε.


Τι λες στους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι αγαπούν τα ζώα αλλά τα τρώνε, τα φορούν κλπ; Τι πιστεύεις για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους όρους «ανθρώπινη μεταχείριση» ή «ελευθέρας βοσκής» για να υποδείξουν ότι δεν είναι κακό να θανατώνονται ζώα από τη στιγμή που αντιμετωπίζονται με καλό τρόπο;

 
Έχω συγγενείς που αγαπούν τα σκυλιά και τις γάτες και έχουν σώσει αρκετά από αυτά, αλλά τρώνε τις αγελάδες, τα γουρούνια και τις κότες. Δεν το καταλαβαίνω. Πιστεύω ότι αρνούνται να δουν τις αποδείξεις κακοποίησης των ζώων για να μην κάνουν τη σύνδεση με το κρέας τους, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. 
Το δέρμα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Για κάποιους λόγους οι άνθρωποι δεν κάνουν τη σύνδεση ότι το δέρμα προέρχεται από ένα ζώο. Το δέρμα είναι αποδεκτό ενώ η γούνα όχι; Το να φοράει κανείς γούνα αποτελεί σύμβολο της κοινωνικής του θέσης. Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ γοητευτικοί και πλούσιοι. Στην πραγματικότητα κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται βάρβαροι, απωθητικοί και απάνθρωποι. Εννοώ ότι, έλεος, φορούν ένα νεκρό ζώο που πιθανώς γδάρθηκε ζωντανό.
Είχα μερικούς συμμαθητές που είδαν την επιχείρηση Food Inc και δήλωσαν ότι θα αγοράζουν μόνο οργανικό κρέας. Δυστυχώς δεν ήξεραν την αλήθεια. «Οργανικός» και «ελευθέρας βοσκής» δε σημαίνει και «καλά μεταχειρισμένος». Η «ανθρώπινη μεταχείριση» επίσης παραπέμπει σε ευγένεια, έλεος, συμπόνοια κλπ. Αυτοί οι όροι δεν παραπέμπουν σε δολοφονία, όμως τελικά αυτά τα ζώα δολοφονούνται.  
«Ελευθέρας βοσκής» στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τα κοτόπουλα δεν είναι σε κλουβιά, όμως έχουν την ίδια μοίρα με εκείνα που είναι φυλακισμένα. Οπότε όχι, δε συμφωνώ με το να στερήσω το μοναδικό πράγμα που έχει ένα ζώο, δηλαδή τη ζωή του. Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η ζωή που κάνει.


Στον ιστότοπό σου, Clara In Veganland έχεις γράψει ότι για έναν άνθρωπο που καταναλώνει κρέας ή γαλακτοκομικά, οι αληθινές φωτογραφίες και τα βίντεο μπορούν να τον επηρεάσουν περισσότερο από μια παθιασμένη ομιλία. Ποιες πηγές προτείνεις, όπως ταινίες, ιστοσελίδες και βιβλία, είτε για τους ανθρώπους που ξεκινούν να ανακαλύπτουν το βιγκανισμό και τα δικαιώματα των ζώων είτε για τους υπόλοιπους ανθρώπους;  

 
Μερικές καλές ιστοσελίδες είναι οι: peta2.com, farmusa.org, animalliberationfront.com, chooseveg.com, voiceofthevoiceless.org, mercyforanimals.org και milksucks.com


Χωρίς να μας αποκαλύψεις τα μυστικά σου, ποιες συμβουλές μπορείς να δώσεις στους ανθρώπους για υγιεινά και χωρίς προϊόντα βίας σπιτικά εδέσματα χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά; 

 
Αγοράστε το βιβλίο Vegan Cupcakes Take Over the World! Αυτό το βιβλίο μου έμαθε να μαγειρεύω βίγκαν.


Η ακτιβίστρια Jasmin Singer δήλωσε στο CNN ότι, «ένα καλό βίγκαν κέικ έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο. Είναι σχεδόν σα μια πολιτική δήλωση χωρίς το γλάσο». Γιατί είναι το φαγητό ένας τόσο σημαντικός πρεσβευτής για ένα βίγκαν τρόπο ζωής κατά τη γνώμη σου;

 
Αυτή είναι και επίσημα η αγαπημένη μου ατάκα αυτή την περίοδο.

 
Λοιπόν, όταν δαγκώνεις ένα εύγευστο και αφράτο κέικ με γέμιση κρέμας, έχεις ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης. Ειδικά όταν συνειδητοποιείς ότι δεν έχει κανένα ζωικό προϊόν. Οπότε, αν οι περισσότερες βίγκαν επιλογές είναι τόσο νόστιμες, γιατί να μη γίνεις βίγκαν; Ίσως το κόλπο για να πείσεις κάποιον να γίνει βίγκαν είναι να του παρουσιάσεις τη βίγκαν κουζίνα και μετά να του πεις γιατί δεν καταναλώνεις  ζωικά προϊόντα. 


Ποιο είναι το αγαπημένο σου κέικ σήμερα; Είμαι σίγουρος ότι έχεις διαφορετικό κάθε μέρα.

 
Για σήμερα είναι μάλλον το τυραμισού. Οι γεύσεις των κέικ είναι κάτι σαν τα χρώματα για εμένα. Όταν κάποιος με ρωτάει «ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;» Λέω, «κάθε μέρα και διαφορετικό, σήμερα είναι το πράσινο».


Τι μουσική έχεις στο iPod σου τώρα; Είναι κάτι που θα ντρεπόσουν να παραδεχτείς ότι ακούς;   

 
Βασικά έχω μουσική ανεξάρτητων παραγωγών. Ο αδελφός μου με κοροϊδεύει γι' αυτό – με αποκαλεί χίπισσα. Μου αρέσουν πολλοί οι Best Coast, Born Ruffians, Harlem, Surfer Blood, LCD Soundsystem, Modest Mouse, Edward Sharpe και οι Magnetic Zeros. Στην οικογένειά μου άρεσε πάντα η καλή μουσική. Ο μπαμπάς μου έπαιζε κρουστά σε πανκ συγκροτήματα πριν γεννηθώ. Οι δυο αδελφοί μου παίζουν μουσικά όργανα και μάλιστα είναι στο ίδιο συγκρότημα, τους The Action Index. Η μαμά μου λατρεύει τους GWAR. Χωρίς όλα αυτά τα ερεθίσματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα άκουγα Justin Bieber.
Δεν έχω τίποτα για το οποίο ντρέπομαι στο iPod μου. Αλλά αυτό που εκπλήσσει όλους είναι το γεγονός ότι έχω μουσική των Quiet Riot. Τους έχω μεγάλη αδυναμία.






Πηγή:  http://www.elephantjournal.com

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Τζάμπα Μάγκες Κυνηγοί...



Για άλλη μια χρονιά το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  ψήφισε τη ρυθμιστική απόφαση για να  «δώσει την άδεια» ή  αντίστοιχα να «απαγορέψει» τη  δολοφονία μη ανθρώπινων ζώων.
To «πανηγύρι» τους ξεκινάει στις 20 Αυγούστου.

Επειδή κανένα ζωντανό πλάσμα δεν ανήκει ούτε στο ΥΠΕΚΑ, ούτε στους κυνηγούς, ούτε σε κανέναν για να αποφασίζουν και να διατάζουν τη δολοφονία
Επειδή και φέτος το ΥΠΕΚΑ βγήκε απλά για κυνήγι ψηφοφόρων
Επειδή οι ρυθμιστικές και οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου και για να καθησυχαστούν συνειδήσεις, λες και δεν σκοτώνουν ότι θέλουν όποτε θέλουν
Επειδή καμία ζωή δεν αξίζει περισσότερο από κάποια άλλη
Επειδή την ισορροπία στη φύση θα τη φέρει η φύση και όχι ο χομπίστας, και τα εκτροφεία θηραμάτων που την έχουν διαταράξει
Επειδή όπως και να το ονομάζουν, το <<κυνήγι>> είναι δολοφονία και οι <<κυνηγοί>> είναι δολοφόνοι
Επειδή τα <<θηράματα>> είναι ζωντανά πλάσματα που νιώθουν, χαίρονται, φοβούνται, πονάνε, πολλές φορές πιο πολύ κι από τα ανθρώπινα ζώα, και όταν χρειαστεί στέκονται αλληλέγγυα ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένεις  
Επειδή και τα μη ανθρώπινα ζώα έχουν οικογένεια και το κυνήγι τις καταστρέφει
Επειδή έχουν την απαίτηση  να πληρώνουμε κάθε χρόνο τα κρατικά εκτροφεία θηραμάτων μόνο και μόνο για  να τα απελευθερώσουν όταν «πρέπει» και να τα σκοτώσουν οι  «θηρευτές» - δολοφόνοι
Επειδή το να σκοτώνεις ένα ζώο χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία δεν έχει καμία σχέση με τη φύση του ανθρώπου την οποία και θα τρέξουν να επικαλεστούν όλοι αυτοί για να υπερασπιστούν το κυνήγι
Επειδή σε λίγο θα μας πουν ότι είναι στη φύση τους και ο πόλεμος, οι γενοκτονίες,  ο βιασμός, η παιδοκτονία και ότι άλλο έχουν κάνει τα ανθρώπινα ζώα από τότε που εμφανίστηκαν
Επειδή εξάσκηση σκοποβολής μπορούν να κάνουν σε στόχο, κουτάκια, η ακόμα καλύτερα πάνω τους, για να δούνε τι ωραία που είναι. Αν θέλουν  μπορούν να βάλουν και τα σκυλιά τους να τους κυνηγούν για να γίνει ακόμα πιο πραγματικό   
Επειδή το να χρησιμοποιείς σκύλους για να σκοτώσεις είναι το ίδιο και χειρότερο με το να τους χρησιμοποιείς για να καταστείλεις
Επειδή αν ανήκουμε κάπου, ανήκουμε στη φύση, και αυτοί τη σκοτώνουν
Επειδή έχουμε τρέχον έτος 2010
Επειδή αν κάτι πρέπει να σκοτωθεί είναι οι βάρβαρες παραδόσεις και η τζάμπα μαγκιά
Επειδή τα ταριχευμένα πτώματα δεν είναι για να στολίζουν τζάκια και καφενεία
Επειδή το μόνο που φτάνει στα αυτιά μας σε κάθε αφήγηση κυνηγετικού κατορθώματος είναι η επίδειξη ισχύος, το  κόμπλεξ τους που ξετυλίγεται, και η μύτη τους που μεγαλώνει…

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ
ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΝΗΓΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΑ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ, ΤΑ ΔΑΣΗ, ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ,  ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ

ΑΛΟΓΟΜΥΓΕΣ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στα Σουηδικά Εκτροφεία Γούνας

Για πολλά χρόνια η Σουηδία θεωρείται ένας από τους προμαχώνες της παγκόσμιας βιομηχανίας γούνας, αλλά αυτή η εικόνα ξεθωριάζει γρήγορα και μπορεί να είναι έτοιμη να αλλάξει ριζικά. Πριν 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 εκτροφεία γούνας στη Σουηδία. Σήμερα έχουν μείνει μόνο 75 εκτροφεία μινκ και κανένα εκτροφείο αλεπούδων, χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ακτιβιστών ενάντια στη βιομηχανία γούνας.
Με τις Γενικές Εκλογές της Σουηδίας να βρίσκονται λίγες εβδομάδες μακριά, ένα από τα μεγάλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας είναι μια ενδεχόμενη απαγόρευση όλων των εκτροφείων γούνας στη χώρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι μόνο ένα όνειρο λίγα χρόνια πριν. Με αντίστοιχες εκστρατείες σε Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία, φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν για το εμπόριο γούνας σε όλη Σκανδιναβία.
Σε ένδειξη υποστήριξης της εκστρατείας για την απαγόρευση των εκτροφείων γούνας, οι Σουηδοί ακτιβιστές καλούν Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στα Σουηδικά Εκτροφεία Γούνας την Παρασκευή, 13 Αυγούστου. Οι ακτιβιστές ενάντια στη γούνα σε όλο τον κόσμο καλούνται να διοργανώσουν διαμαρτυρίες στην Πρεσβεία της Σουηδίας στη χώρα τους υπέρ της απαγόρευσης των εκτροφείων γούνας σε όλο τον κόσμο. 
Σας προτείνουμε να οργανώσετε διαμαρτυρία στην πρεσβεία ή στο προξενείο της χώρας σας υπέρ της εκστρατείας. Για περισσότερες λεπτομέρειες ή για να μας ενημερώσετε αν οργανώσετε μια διαμαρτυρία, επικοινωνήστε εδώ: daniel@djurrattsalliansen.se 

Η διαμαρτυρία στην Αθήνα θα γίνει στην Πρεσβεία Σουηδίας - Βασιλέως Κωνσταντίνου 7 (απέναντι από το Καλλιμάρμαρο) - την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 14:00



Φρίκη αποκαλύπτεται στα σουηδικά εκτροφεία γούνας

Horror revealed on Swedish fur farms from Djurrättsalliansen on Vimeo.


Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το ερευνητικό τμήμα της Συμμαχίας για τα Δικαιώματα των Ζώων (Animal Rights Alliance) ασχολήθηκε με τη σουηδική βιομηχανία γούνας. Έχουμε χτενίσει περιβαλλοντικά πρωτόκολλα, δικαστικά έγγραφα και ερευνητικές εκθέσεις και τέλος έχουμε επισκεφτεί το ένα πέμπτο των 75 εκτροφείων μινκ στη Σουηδία. Έχουμε ανακαλύψει σημαντικές περιβαλλοντικές παραβάσεις σε μια βιομηχανία που έχει ήδη επικριθεί. Αλλά πάνω από όλα ανακαλύψαμε τα μινκ. Έξυπνα, όμορφα, άγρια μινκ φυλακισμένα σε υπόστεγα, στοιβαγμένα στη σειρά σε μικρά βρώμικα κλουβιά. Μινκ που δε θα δουν ποτέ νερό πέρα από αυτό που βγαίνει από μια μικρή σχισμή, παρά το γεγονός ότι είναι κυνηγοί που στη φύση περνούν τη μισή από τη ζωή τους στο νερό. Μινκ που έχουν την αποκαλούμενη στερεότυπη συμπεριφορά, κάνοντας ατελείωτες επαναλαμβανόμενες κινήσεις χωρίς σκοπό σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν την πίεση και την απογοήτευση.
Ξέραμε ήδη ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Προετοιμαστήκαμε να αντικρίσουμε σαστισμένα βλέμματα πίσω από τα κάγκελα, από τα ζώα που είναι τόσο ψυχολογικά καταπιεσμένα και κάνουν διαρκώς νευρικές κυκλικές κινήσεις στα κλουβιά τους. Ξέραμε ότι θα ήταν άσχημα, αλλά η πραγματικότητα στα εκτροφεία ήταν χειρότερη από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Καταλάβαμε ότι ο δείκτης θνησιμότητας θα ήταν υψηλός. Διάφορες αναφορές δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα ή πέντε ζώα πεθαίνουν πριν φτάσουν στον 6ο μήνα της ζωής τους. Αλλά δεν ξέραμε πώς πεθαίνουν - και πώς υποφέρουν. Τώρα ξέρουμε. Έχουμε δει μητέρες να τρώνε τα νεκρά νεογνά τους, ζευγάρια με δαγκωμένα αυτιά, νεαρά μινκ με ανοιχτές πληγές στα κεφάλια τους και πλήρως ανεπτυγμένα μινκ να περιστρέφονται με αγωνία, να ουρλιάζουν από τον πόνο και τις αρρώστιες και η μόνη λύτρωση να είναι ο θάνατός τους.
Είναι φοβερό να βλέπεις όλα αυτά και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Αισθανθήκαμε απολύτως ανίκανοι. Όμως αποφασίσαμε να συνεχίσουμε προς το στόχο μας - να δημοσιοποιήσουμε τη φρικιαστική σκληρότητα την οποία βιώνουν τα ζώα στα εκτροφεία. Αυτή η σκληρότητα δεν πρέπει να αποσιωπηθεί.
Η τέταρτη παράγραφος του Νόμου περί Ευημερίας των Ζώων δηλώνει ρητά ότι σε όλα τα ζώα πρέπει να επιτρέπεται να εκφράζουν τις φυσικές συμπεριφορές τους και ότι πρέπει να προστατεύονται από άσκοπα δεινά. Αλλά η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει την αναπαραγωγή και τον εγκλεισμό των μινκ σε κλουβιά μικρότερα από 30x90 εκατοστά πριν θανατωθούν για να παράξουν ένα περιττό πολυτελές προϊόν που κανείς δεν έχει ανάγκη. Το 2003, η σουηδική κομισιόν για τη βιομηχανία γούνας έδωσε στα σουηδικά εκτροφεία προθεσμία έως το 2010 για να συμμορφωθούν με το Νόμο περί Ευημερίας των Ζώων. Επτά χρόνια αργότερα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σουηδική βιομηχανία γούνας δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τα μινκ στα εκτροφεία. Είναι καιρός η βιομηχανία γούνας να περάσει στην ιστορία.


Η Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Ζώων
Η Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Ζώων είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα που ασχολείται με τα ζώα. Από το 2005 που είναι και το έτος ίδρυσής μας, έχουμε συνεισφέρει στην ποινικοποίηση της κτηνωδίας, έχουμε οργανώσει πέντε βίγκαν συνέδρια και έχουμε αποκαλύψει παραβάσεις της σουηδικής βιομηχανίας χοιρινού κρέατος μέσω μυστικής έρευνας. Η εργασία μας για τα ζώα εξαρτάται απολύτως από δωρεές, υποστηρικτές και ενεργούς εθελοντές. 

 
Στερεότυπη Συμπεριφορά
«Τα ζώα θα πρέπει να βρίσκονται και να ζουν σε περιβάλλον που προάγει την καλή τους υγεία και τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται με φυσικό τρόπο». - Νόμος περί Ευημερίας των Ζώων (1988:534), 4 §
Έχουμε βιντεοσκοπημένες αποδείξεις της στερεότυπης συμπεριφοράς σε δεκατρία από τα δεκαπέντε αγροκτήματα που επισκεφτήκαμε. Τα στερεότυπα, δηλαδή η συνεχής επαναλαμβανόμενη κίνηση που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, είναι μια προσπάθεια από το μινκ να διαχειριστεί την πίεση και την απογοήτευση. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα ενός ζώου του οποίου οι φυσικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται.
«Η πλειοψηφία των μινκ παρουσιάζει χαρακτηριστικά σημάδια αποσυντονισμού που εμφανίζεται σε ζώα που ζουν στον απόλυτο περιορισμό» - Sverre Sjölander, Καθηγητής Ζωολογίας 

 
Άρρωστα και Τραυματισμένα Ζώα
«Σε ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο θα δοθεί η απαραίτητη ιατρική αγωγή, εάν η ασθένεια δεν είναι αρκετά σοβαρή για να δικαιολογήσει την ευθανασία του» - Νόμος περί Ευημερίας των Ζώων (1988:534), § 9.
Έχουμε βρει άρρωστα ζώα με μολυσμένα μάτια και αυτιά. Αναίσθητα, νεκρά και ζώα με σπασμούς βρέθηκαν στα δυο τρίτα των εκτροφείων. Ακρωτηριασμένα ζώα, ζώα που αιμορραγούσαν με σκισμένα αυτιά, μεγάλες ανοιχτές πληγές και κομμένα μέλη βρέθηκαν σε έντεκα από τα δεκαπέντε εκτροφεία που επισκεφτήκαμε. Οι φρικιαστικοί τραυματισμοί είναι αποτέλεσμα καβγάδων που προκαλούνται από το συνωστισμό στα σοκαριστικά μικρά κλουβιά - στη φύση τα μινκ συνευρίσκονται μόνο για να ζευγαρώσουν - αλλά οι τραυματισμοί επίσης προκαλούνται συχνά και από τον αυτοακρωτηριασμό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Νόμου περί Ευημερίας των Ζώων, τα ζώα θα πρέπει «να έχουν καλή μεταχείριση και να προστατεύονται από  περιττά δεινά και ασθένειες».
«Εάν μια αγελάδα αρρωστήσει, μας καλούν αμέσως. Αλλά τα μινκ είναι τόσο πολλά που εάν αρρωστήσει ένα ζώο, δε μας καλούν - το ζώο έχει πολύ μικρή οικονομική αξία για τον εκτροφέα. Μας καλούν μόνο σε περίπτωση επιδημίας. Όμως κάθε ζώο έχει μια εγγενή αξία και ο Νόμος περί Ευημερίας των Ζώων δηλώνει σαφώς ότι εάν ένα ζώο αρρωστήσει, πρέπει να δεχτεί θεραπευτική αγωγή ή να του γίνει ευθανασία. Τα μεγάλα εκτροφεία όπως τα εκτροφεία μινκ έχουν τόσα πολλά ζώα που μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να ανακαλυφθεί η ασθένεια» - My Leffler, Κτηνίατρος που εργαζόταν σε εκτροφεία μινκ
 

Νεκρά Ζώα σε Κλουβιά
Στο 80% των εκτροφείων, βρήκαμε νεκρά ζώα στα κλουβιά - στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πτώματα βρίσκονταν ανάμεσα στα ζωντανά ζώα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πτώματα ήταν μισοφαγωμένα από τη μητέρα και τους συγγενείς τους.  
«Στη φύση, δεν είναι φυσιολογικό για ένα μινκ να αναγκάζεται να είναι γύρω από ένα άλλο νεκρό μινκ. Όταν συμβαίνει σε ένα εκτροφείο, μπορεί να οδηγήσει σε κανιβαλισμό επειδή είναι υποκινούμενα και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στην κατάσταση» - Mark Collins, Κτηνίατρος

 
Βρώμικα Κλουβιά
Στο 67% των εκτροφείων, βρήκαμε κλουβιά με συσσωρευμένα περιττώματα, σε παχιά στρώματα. Τα μινκ προσπαθούν να αποφύγουν τα περιττώματά τους και έτσι όταν γεμίζει  το κλουβί, ένας ήδη μικρός χώρος γίνεται ακόμα μικρότερος.
Παράνομη Απορροή Περιττωμάτων
Η κοπριά των μινκ περιέχει υψηλά επίπεδα αζώτου και φωσφόρου και προκαλεί  μόλυνση του νερού και του εδάφους όταν διαρρέεται στο περιβάλλον. Τα εκτροφεία μινκ είναι επομένως χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα για το περιβάλλον. Σύμφωνα με το νόμο, η κοπριά πρέπει να αποθηκεύεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προφυλάσσεται από τη βροχή αποτρέποντας τη μόλυνση του εδάφους.
Παράνομος Χειρισμός Πτωμάτων
«Τα πτώματα που πρέπει να μεταφερθούν θα πρέπει να αποθηκευτούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ασθένειά τους να μη μεταδοθεί μέσω της επαφής με άγρια ζώα. Τα περιττώματα δε θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα ζωντανά ζώα» - Γεωργικός Κανονισμός 2009:6, παράγραφος K 14.
Νεκρά μινκ αφημένα να σαπίζουν, βρέθηκαν στο 73% των εκτροφείων, ακόμα κι αν όλα τα πτώματα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως. Πολλά πτώματα ήταν αφημένα για να σαπίζουν για τουλάχιστον 6 μήνες. 

 
Κανιβαλισμός
Έχουμε καταγράψει κανιβαλισμό στα μισά από τα εκτροφεία. Θηλυκά μινκ που σκοτώνουν τα μωρά τους και ζευγάρια που σκοτώνουν και τρων ο ένας τον άλλο είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Ο κανιβαλισμός προκαλείται από την πίεση και την έλλειψη ερεθισμάτων. Τα μινκ δεν έχουν καμία διέξοδο για τα κυνηγετικά τους ένστικτα και όποιο μινκ πέσει θύμα επίθεσης δεν έχει καμία δυνατότητα να τραπεί σε φυγή ή να κρυφτεί στο μικροσκοπικό κλουβί του.
«Τα ζώα στα εκτροφεία γούνας βιώνουν υψηλά επίπεδα πίεσης και αυτό μπορεί να προκαλέσει κανιβαλισμό» -  My Leffler, Κτηνίατρος

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Υπογραφές για το δελφινάριο του Αττικού ζωολογικού πάρκου


ΘΕΜΑ:ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 

PETITION:Όσοι υπογράφουμε παρακάτω ζητάμε από την πολιτεία, το Αττικό Πάρκο τους χορηγούς που το στηρίζουν, αλλά και από όσους με την σύμφωνη γνώμη τους ή με την αδιαφορία τους στηρίζουν την διατήρηση των ζώων σε αιχμαλωσία, να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό που αρμόζει στα ζώα που βρίσκονται έγκλειστα στις εγκαταστάσεις του Αττικού Πάρκου. Η διατήρηση των ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παρόλο που τους παρέχεται τροφή, νερό, και στοιχειώδης ιατρική περίθαλψη, δεν παύει να είναι μια φυλακή που εξασφαλίζει ως ένα βαθμό την επιβίωσή τους, απαγορεύει όμως την ευζωία τους. O αφύσικος τρόπος ζωής που προκύπτει από την έλλειψη ερεθισμάτων, τον περιορισμένο ζωτικό χώρο, την αδυναμία εκδήλωσης φυσιολογικών συμπεριφορών, και την διαρκή έκθεση στον ανθρώπινο παρατηρητή, δεν μας διδάσκει τίποτα για τα ίδια τα ζώα. Στην πραγματικότητα μας μεταφέρει μια αλλοιωμένη μόνο εικόνα των άγριων συγγενών τους ενώ πλέον το διαδίκτυο, τα ντοκιμαντέρ, αλλά και η δική μας διακριτική και υπομονετική παρουσία στην φύση μπορούν να μας μάθουν πολύ περισσότερα για τις πραγματικές τους συνήθειές, τις ανάγκες τους και τις θαυμαστές τους ικανότητες. Αντίθετα στις αρχές της οικολογίας που αντιμετωπίζει κάθε ζωντανό οργανισμό ως μέρος ενός πολύπλοκου συνόλου με το δικό του μοναδικό ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, τα ζώα που βρίσκονται στο Αττικό Πάρκο και σε κάθε κήπο, αναγκάζονται να ζουν απομονωμένα σε ένα στείρο, ξένο για αυτά περιβάλλον. Ξεχνάμε με αυτόν τον τρόπο ότι για να σταματήσουν να απειλούνται και μην εξαφανιστούν αυτά τα είδη, δεν χρειάζεται μόνο να κρατήσουμε μερικά ζώα ως δείγματα, αλλά να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε το φυσικό τους περιβάλλον, τόσο για εκείνα όσο και για εμάς τους ίδιους. Η έκθεση ζώων και τα θεάματα που τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή τους. Η διατήρηση των ζώων σε αιχμαλωσία για την δική μας διασκέδαση, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των άλλων ειδών. Ούτε ο στόχος της ευαισθητοποίησης δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν μικροί και μεγάλοι διδάσκονται ότι η απλή διασκέδαση του επισκέπτη, μπαίνει πάνω από το σεβασμό για τη ζωή και το διαφορετικό, και αξίζει περισσότερο από την ελευθερία του άλλου. Αντίθετα, αυτό που μαθαίνουμε είναι να μουδιάζουμε τα αισθήματα συμπόνιας για τα πλάσματα που υποφέρουν μπροστά μας και απλώς να τα προσπερνούμε συνεχίζοντας τη βόλτα μας. Είναι αυτή η αντίληψη για τον κόσμο και την σχέση μεταξύ όλων των ζωντανών οργανισμών που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας, όταν τα φέρνουμε να δουν τα δελφίνια τα Σαββατοκύριακα; Αν μας διδάσκει κάτι η έκθεση των ζώων σε πάρκα και δεξαμενές αυτό είναι η βίαιη φύση του ανθρώπου. Του ανθρώπου που θέλει να κυριαρχεί στη φύση και χρησιμοποιεί τα ζώα ως σημάδια της δύναμης του, όπως τα χρησιμοποιούσε άλλοτε για να δείξει το μεγαλείο των αυτοκρατοριών του. Του ανθρώπου που γυρνώντας επιλεκτικά και επιδεικτικά την πλάτη στην επιστήμη, αρνείται την εξελικτική συνέχεια των ζωντανών οργανισμών και χρησιμοποιεί τα κάγκελα για να διαχωρίσει στη συνείδησή του τη θέση του από τα μη ανθρώπινα ζώα. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε τώρα το Αττικό Πάρκο και οι χορηγοί του να σταματήσουν να προωθούν το βασανισμό ζώων, ξεκινώντας από τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια, να σταματήσουν άμεσα τις εξευτελιστικές παρουσιάσεις των ζώων, να σταματήσουν τη χρήση τους για αναπαραγωγή, και να τα επιστρέψουν εκεί που τα πήραν δείχνοντας με τη στάση τους ότι πέρα από το κέρδος, τους ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων, και ταυτόχρονα ότι σέβονται τον κοινό νου με το να μην κρύβουν το βασανισμό πίσω από τα χαμογελαστά πρόσωπα κάποιων ζώων.  

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ  

Για να υπογράψετε το petition παρακαλώ μπείτε στο παρακάτω link:  http://www.petitiononline.com/delfinia/petition.html


Οι υπογραφές για τα θαλάσσια θηλαστικά του Αττικού Πάρκου έχουν περασει τις 1000. Χρειάζεται όμως να μαζευτούν πολύ περισσότερες για να κατατεθούν το Σεπτέμβρη παράλληλα με οποιαδήποτε δράση.
Τα δελφίνια, όπως και τα άλλα ζώα, δεν έχουν καμία θέση σε κάνενα Αττικό Πάρκο.
Όσοι είμαστε τυχεροί θα τα δούμε και φέτος στη θάλασσα. 


Απόσπασμα για την απελευθέρωση δελφινιών από το  βιβλίο
 From Dusktil Dawn του Keith Mann


Στις αρχές του 1977, μια ομάδα που αυτοαποκαλούταν Υπόγειος Σιδηρόδρομος εκτέλεσε ένα τολμηρό σχέδιο για να διασώσει από ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Χαβάης δύο δελφίνια, που χρησιμοποιούνταν σε πειράματα σχετικά με την ικανότητα επικοινωνίας τους. Τα υποκείμενα, που ονομάζονταν Puka και Kea, είχαν απαχθεί από τον Κόλπο του Μεξικό έξι χρόνια νωρίτερα. Οι ιδρυτές του Υπόγειου Σιδηρόδρομου, δύο φοιτητές που ήταν επίσης σέρφερ και έπαιρναν μέρος στο πρόγραμμα, είχαν απογοητευτεί από τα ανελέητα πειράματα. Τα δελφίνια μέσα στις ατομικές στείρες δεξαμενές τους στερούνταν περαιτέρω ερεθισμάτων μέσω της αφαίρεσης παιχνιδιών, ώστε να ενθαρρύνονται να συνεργάζονται καλύτερα με τους εκπαιδευτές.

Ο Steve Sipman και ο Kenny Le Vasseur ήταν μάλλον οι μόνοι φίλοι που είχαν αυτά τα δελφίνια και ήταν εύκολο για αυτούς να τα προετοιμάσουν για την απελευθέρωσή τους. Δουλεύοντας αργά τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα, οι δυο τους έμαθαν κρυφά στα δελφίνια να ψαρεύουν μόνα τους όσο καλύτερα μπορούσαν. Θα μπορούσε να είναι μια αργή διαδικασία, αφού είχαν περάσει έξι χρόνια σε μικρές, στρογγυλές, τσιμεντένιες δεξαμενές του 1,5 μέτρου, όπου ταΐζονταν κατεψυγμένα ψάρια με το χέρι, αλλά τα δελφίνια μάθαιναν -και έπαιζαν- με ενθουσιασμό, ίσως ακόμα και να αισθάνονταν ότι όδευαν προς μια καλύτερη ζωή. Και πράγματι.

Οι δύο άντρες επιστράτευσαν τη βοήθεια συμπαθούντων και στις 29 Μαΐου, η ομάδα πήγε να πραγματοποιήσει το σχέδιο, τη στιγμή που οι συνάδελφοι τους στο εργαστήριο είχαν φύγει για το σαββατοκύριακο. Η εκτέλεση του σχεδίου αποδείχθηκε εξαιρετικά απλή. Βοηθάει  βέβαια να έχεις κάποιον εκ των έσω όταν προσπαθείς να πετύχεις κάτι τέτοιο, αλλά ακόμα και τότε υπάρχουν πολλές πιθανές παγίδες. Τέτοια ήταν και η ανύψωση των ζώων με βίντσι. Έσπασε από το βάρος. Τελικά ένας συνδυασμός καθαρής αποφασιστικότητας, αφρολέξ για άνεση και ασφάλεια, σκοινιών για ανύψωση, βρεγμένων σεντονιών, λιχουδιών, και ενός φορτηγού VW έκαναν τη δουλειά. Η ανύψωση των δελφινιών ήταν εύκολη και αφού φορτώθηκαν ασφαλώς οδηγήθηκαν στην ακτή. Ντυμένοι για σερφ, οι δυο ήρωες μας μετέφεραν προσεκτικά τους φίλους τους στη θάλασσα, και μετά, φορτωμένοι με λιχουδιές, κωπηλάτησαν πάνω στις σανίδες του σερφ ελπίζοντας να παρασύρουν την Puka και την Kea στα ανοιχτά.

H Puka ήταν πάντα η πιο δυναμική από τις δύο και πήγε προς τον ωκεανό πριν να προλάβεις να πεις: «Προσοχή dolphin friendly τόνος». Η Κέα από την άλλη, παρέμεινε κοντά στην ακτή για μερικές μέρες, προς μεγάλη χαρά των ντόπιων και των σέρφερ, και κατάφερε να αποφύγει τις απόπειρες επαναιχμαλώτισής της. Πίσω στο εργαστήριο το επόμενο πρωί, στη θέση των ζώων που έλειπαν ήταν δύο φουσκωτά πλαστικά δελφίνια και μια γραπτή εξομολόγηση σε κοινή θέα:

«ΠΗΓΑΜΕ ΓΙΑ ΣΕΡΦ - Puka, Kea, Kenny και Steve»

Οι δύο άντρες παραδόθηκαν την επόμενη μέρα αφού έδωσαν μια συνέντευξη τύπου, και αργότερα καταδικάστηκαν για κακουργηματική κλοπή, αλλά κέρδισαν την επιδοκιμασία, μεταξύ άλλων, και του Αμερικανικού Συλλόγου για τα Δικαιώματα των Ζώων, που δήλωσε ότι: «Τα ζώα περίμεναν πολύ καιρό για αυτό». Κι ενώ τα ονόματα τους χάθηκαν στην αφάνεια, το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να επικεντρωθεί η προσοχή στα αιχμάλωτα δελφίνια. Αυτή η απλή πράξη ήταν η πρώτη τέτοια επιτυχής απελευθέρωση, και από τότε ακολούθησαν κι άλλες, μαζί με την αποκατάσταση των δελφινιών που κρατούνταν όμηροι της ανθρώπινης διασκέδασης σε όλο τον κόσμο: τόσο πολύ, που στη Μεγάλη Βρετανία είχαν όλα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια.   

Keith Mann, From Dusk ‘til Dawn - An insider’s view of the Growth of the Animal Liberation Movement,  Puppy Pincher Press.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Τελευταίο γεύμα στη Κοτζιά

Τελευταίο γεύμα στη Κοτζιά

Το απόγευμα της Κυριακής ένας δολοφόνος αποφάσισε να ταΐσει τα περιστέρια της πλατείας Κοτζιά το τελευταίο τους γεύμα. Μισή ώρα μετά  στην πλατεία κείτονταν  500 περίπου νεκρά ζώα.

Πέρα από τα συνεργεία καθαρισμού που πήγαν να καθαρίσουν τη σκηνή του εγκλήματος, κατέφτασε λένε και η αστυνομία με ανήκουστο και άκρως εντυπωσιακό ενδιαφέρον  για τη θανάτωση των περιστεριών (άλλο αν δεν μπορεί καν να τα ξεχωρίσει από τις δεκαοχτούρες) η οποία και σύμφωνα με τα ΜΜΕ αναζητά το δράστη...Σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αναφέρει τη μαρτυρία του οδηγού ταξί για έναν νεαρό μοτοσυκλετιστή, που φορούσε κράνος (σε όλη τη διάρκεια του ταΐσματος!) χωρίς να κινήσει υποψίες.

Δεν είναι απίθανο ο δράστης να είναι όντως ένας από τους τόσους συναισθηματικά διεστραμμένους που τη βρίσκουν σκοτώνοντας ζώα, πάνω σε παραλήρημα υπερμαγκιάς. Από την άλλη, η πλατεία Κοτζιά δεν έχει σπίτια γύρω γύρω, αντίθετα έχει μαγαζιά που πληρώνουν ενοίκιο και παραπονιούνται, petshop που βάζουν το κέρδος πάνω από τη ζωή, όπως και το κτήριο του Δημαρχείου του κεντρικού Δήμου της χώρας μας, το οποίο εδώ και χρόνια έχει  τοποθετήσει και ειδικά καγκελάκια για να μην κάθονται εκεί τα πουλιά. Όμως τα ανεπίδεκτα μαθήσεως περιστέρια δεν έχουν μάθει να πηγαίνουν σε τουαλέτες αλλά τα κάνουν όπου να ναι, δημιουργώντας εχθρούς. Κάποιοι περιορίζονται στην αισθητική ρύπανση και κρεμούν cd και ότι άλλο βρουν για να τα διώξουν. Άλλοι προτιμούν πιο δραστικά μέτρα.

Άλλωστε ο Δήμος Αθηναίων έχει καταφέρει κατά καιρούς, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι των Ολυμπιακών του 2004, να εξαφανίσει άστεγους, χρήστες και όλα τα αδέσποτα, στα περιστέρια και τις δεκαοχτούρες θα κολλήσει; Όλως τυχαίως, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε συλληφθεί και μια γυναίκα για την δηλητηρίαση 250 περίπου περιστεριών στο Σύνταγμα. Η ίδια δήλωνε αθώα.

Αν δηλητηριάζονταν 500 γεράκια, 200 γάτες, ή 100 σκυλιά η είδηση θα είχε φτάσει παντού, θα μιλούσανε για αποτρόπαιο έγκλημα, για αργό και βασανιστικό θάνατο,  για δράστη «τέρας», για δείγμα του πολιτισμού μας και για έλλειψη παιδείας.  Τα περιστέρια των πόλεων όμως δεν έχουν την αίγλη των αρπακτικών, ούτε τη φουντωτή γούνα των κατοικίδιων. Οπότε δεν τρέχει τίποτα.

Τα περιστέρια και οι δεκαοχτούρες έχουν θέση σε αυτό το χάλι που ονομάζεται πόλη, όσο και όλοι οι υπόλοιποι που την έχουν κάνει αφιλόξενη σαν τα μούτρα τους. Όποιος νομίζει ότι έχει παραπάνω δικαίωμα να είναι εδώ επειδή τον ψηφίσανε, επειδή πληρώνει φόρους, ή απλά επειδή είναι άνθρωπος, ας κατέβει από το θρόνο του, γιατί ο κόσμος δεν γυρίζει του, και θα πέσει.   


ΑΛΟΓΟΜΥΓΕΣ

προβολή Behind the mask & Jill's film