Το νέο πείραμα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ υπό τον Ντόναλντ Μπρουμ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Behavior (Συμπεριφορά Ζώων). Οκτώ οικόσιτοι χοίροι, ανά ζευγάρια, τοποθετήθηκαν επί πέντε ώρες σε ένα μαντρί που διέθετε καθρέφτη. Στην αρχή, τα γουρούνια μελέτησαν το είδωλό τους και τις κινήσεις τους στον καθρέφτη, μερικά γρύλισαν στην καθρεφτισμένη εικόνα τους και ένα της επιτέθηκε με τόση δύναμη που κόντεψε να σπάσει τον καθρέφτη.
Αρχικά, τα γουρούνια πέρασαν το είδωλό τους για άλλο γουρούνι, ένα κλασικό λάθος που κάνουν τα περισσότερα είδη ζώων, τα οποία συνήθως αδυνατούν να ξεπεράσουν αυτό το στάδιο και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι στον καθρέφτη δεν αντικατοπτρίζεται παρά ο εαυτός τους. Τα πιο πολλά ζώα δεν έχουν αυτή την ικανότητα κατανόησης και νομίζουν ότι βλέπουν ένα άλλο ζώο στον καθρέφτη.
Όμως γρήγορα τα γουρούνια πέρασαν το "τεστ", δείχνοντας την ανώτερη νοημοσύνη τους. Έμαθαν να αξιολογούν σωστά την κατάσταση και τις ιδιότητες αντανάκλασης ενός καθρέφτη και έτσι να καταλαβαίνουν τη σχέση ανάμεσα στις κινήσεις τους και στο καθρέφτισμά τους.
Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές έβαλαν στο μαντρί ένα πιάτο φαγητό που ήταν κρυμμένο από την οπτική γωνία των γουρουνιών, το οποίο όμως φαινόταν μέσα από την αντανάκλασή του στον καθρέφτη. Μέσα σε λιγότερα από 25 δευτερόλεπτα, τα επτά γουρούνια απομακρύνθηκαν από τον καθρέφτη και πήγαν στο φαγητό που δεν έβλεπαν, έχοντας καταλάβει πού βρίσκεται, χάρη στον καθρέφτη. Οι επιστήμονες είχαν μάλιστα φροντίσει να έχουν βάλει έναν ανεμιστήρα, ώστε να διασκορπίζει τη μυρωδιά του φαγητού και να μην είναι αυτή που θα κατευθύνει τα γουρούνια προς το φαγητό.
Σύμφωνα με το Μπρουμ, οι χοίροι έχουν επίγνωση μιας κατάστασης και της θέσης τους σε αυτήν. Για να βρουν το κρυμμένο φαγητό, έπρεπε να θυμηθούν τι είχαν δει στον καθρέφτη και να συσχετίσουν την αντανάκλαση και τις κινήσεις τους. Αυτές οι ικανότητες αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη "ενός βαθμού αυτό-επίγνωσης", σύμφωνα με τον ερευνητή, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί τους (και ίσως σε κάθαρση της γλώσσας από υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς του τύπου "φέρνεσαι σαν γουρούνι"!).
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου