Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Δύο αρκούδες νεκρές και μια τραυματισμένη

Αρκουδάκι νεκρό από πυροβόλο όπλο




Στην ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης, νοτιοδυτικά της Δυτικής Ροδόπης στην περιοχή των κεραιών, βρέθηκε νεκρό αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας μόλις 2 ετών.
Το αρκουδάκι έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι ενώ ήταν ακρωτηριασμένο στα δύο μπροστινά του πόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζώο σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δύο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης.

Το ζώο πυροβολήθηκε το προηγούμενο Σάββατο (14/11) στις 10:30 το πρωί, οπότε και ο δυνατός ήχος των πυροβολισμών έφερε κοντά στο σημείο περιπατητές που βρισκόταν στο δάσος για συλλογή μανιταριών, οι οποίοι και κατήγγειλαν αργότερα το περιστατικό στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. 
Το σημείο θανάτου του άτυχου ζώου βρίσκεται σε πυκνό δάσος οξιάς και σε υψόμετρο 1375μ.

Ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν πως πρόκειται για το 6ο θύμα αρκούδας κατά τη φετινή χρονιά στην ίδια περιοχή.

Η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Ροδόπης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο   βιότοπο αρκούδας στη χώρα μας με ελάχιστο πληθυσμό περίπου 20-30 άτομα.  

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 250 άτομα.
Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Άλλη μία νεκρή από πυροβόλο όπλο και μία τραυματισμένη από τροχαίο αρκούδα

Άλλη μια αρκούδα βρέθηκε νεκρή από πυροβόλο όπλο, στην περιοχή Καλαμαράς, στο Δήμο Γόργιανης και στο Δ.Δ. Κηπουρειού, δίπλα στο φυτοφράχτη του χωριού, τον οποίο και επισκέφθηκε προφανώς για να τραφεί.
Πρόκειται για ενήλικη θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 15 ετών και 100 κιλών που ευτυχώς δεν συνοδευόταν από μικρά αρκουδάκια. Το ζώο πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση στο πίσω μέρος του κρανίου, πριν από περίπου 2 μέρες.
Ο δράστης δεν είναι γνωστός.




Και νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα συνέβη τα ξημερώματα (2.40) της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου σε κάθετο δρόμο στην Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση από Βογατσικό προς Καστοριά.
Το αυτοκίνητο δεν έπαθε μεγάλη ζημιά και οι επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκαν. Ο ίδιος ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία και προσπάθησε μαζί με την οικογένειά του να εντοπίσουν το τραυματισμένο ζώο για να του προσφέρουν βοήθεια.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του οδηγού, η αρκούδα τραυματίστηκε στο κεφάλι.
Η αστυνομία της Καστοριάς ειδοποίησε αργότερα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, αφού η αρκούδα, τραυματισμένη και αιμόφυρτη κινήθηκε με κατεύθυνση γειτονικό χωράφι με ασυγκόμιστη σοδειά καλαμποκιού.
Η επιτόπια έρευνα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ δεν οδήγησε στο τραυματισμένο ζώο, που ευελπιστούμε ότι θα καταφέρει να επιβιώσει μετά τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο.
Στο ίδιο σημείο, πριν από ένα χρόνο σκοτώθηκε πέρυσι ενήλικη αρσενική αρκούδα 175 κιλών

Υπενθυμίζουμε ότι:
Ø        Η αρκούδα είναι ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος, στην Ελλάδα ο ελάχιστος πληθυσμός της υπολογίζεται σε 250 άτομα.
Ø        Η αρκούδα δεν έχει φυσικούς εχθρούς, μοναδικός της εχθρός είναι ο άνθρωπος.
      Ø        Ο φόνος της αρκούδας τιμωρείται από το νόμο με ποινή φυλάκισης, εφόσον βέβαια συλληφθεί ο δράστης. 

 πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου