Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

10 «σύντομα» γεγονότα για τη γούνα

1. Περισσότερα απο 50 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται βίαια για να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία της μόδας ετησίως.

2. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την θανάτωση των ζώων ποικίλουν και περιλαμβάνουν τη δολοφονία τους με χρήση αεριών, την ηλεκτροπληξία και το σπάσιμο του λαιμού τους. Ταυτόχρονα, τα γουνοφόρα ζώα, αιχμαλωτίζονται και θανατώνονται σε παγίδες.

3. Ούτε η γούνα, ούτε τα μικρά μέρη γουνας που χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικά είναι παράγωγα της βιομηχανίας τροφίμων. Η γούνα των κουνελιών αναγνωρίζεται, εσφαλμένα πολλές φορές, σαν παράγωγο της βιομηχανίας τροφίμων. Η αλήθεια είναι πως λίγα δέρματα κουνελιών προέρχονται από τα σφαγεία, τα οποία τις περισσότερες φορές για να παράγουν κρέας αφαιρούν το ανεπιθύμητο και ακατέργαστο δέρμα τους. Η γούνα προέρχεται κυρίως από ζώα τα οποία εκτρέφονται σε εργοστάσια με μοναδικό σκοπό τη χρήση τους στη βιομηχανία της μόδας.

4. Η αγορά μικρών μερών ενδυμάτων από γούνα ειναι ισάξια, αν όχι μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα απο την κατασκευή παλτών γούνας. Το μικρά μέρη γούνας δεν προέρχονται από τα κατάλοιπα που περισσεύουν από την κατασκευή γούνινων παλτών. Χιλιάδες ζώα θανατώνονται απλά για να προμηθεύσουν με μικρά μέρη γούνας τη βιομηχανία της μόδας. Ακόμα και η αγορά του μικρότερου προιόντος το οποίο περιέχει γούνα, υποστηρίζει την ίδια βάναυση βιομηχανία.

5. Δεν είναι δυνατόν πάντα να εμπιστευθούμε τις εταιρίες ενδυμάτων και αξεσουάρ ως πρός τον ακριβή εντοπισμό του τύπου της γούνας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κάποιου προιόντος. Η API προτείνει να εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη μας με το να μην αγοράζουμε προιόντα τα οποία δεν μπορούν να πιστοποιηθούν ότι δεν περιέχουν φυσική γούνα.

6.Οι γούνες της γάτας και του σκύλου μπορούν να εισαχθούν στην Αμερική και στην Ευρώπη χωρίς να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και να πουληθούν ως μέρη γούνας. Παρόλο που υπάρχει αποκλεισμός της εισαγωγής γούνας που προέρχεται από γάτες και σκύλους στην Αμερική και στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη γούνα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι διαφορετικό ή το αντικείμενο να κοστολογηθεί ως φθηνότερο των 150 δολλαρίων και με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από κάποια ετικέτα η οποία να αναγράφει την πηγή της γούνας.

7. Οι  «φάρμες» ή «κτηνοτροφικά αγροκτήματα» γούνας,  δεν είναι η ανθρωπιστική εναλλακτική λύση στην παγίδευση αγρίων ζώων. Οι όροι αυτοί, είναι ευφημισμοί που χρησιμοποιούνται απο τη βιομηχανία γούνας για να περιγράψουν εγκαταστάσεις εγκλεισμού στις οποίες ζώα με γούνα φυλακίζονται και θανατώνονται. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι οι οποίοι να προστατεύουν τα εκατομμύρια ζώα τα οποία κρατούνται σε αυτές τις φάρμες, που περισσότερο μοιάζουν με εργοστάσια.

8. Οι φώκιες ακόμα θανατώνονται με χρήση ροπάλων και σφαγιάζονται αγρίως για την γούνα τους. Το κυνήγι της καναδικής φώκιας παραμένει η μεγαλύτερη εμπορική σφαγή θαλάσσιου θηλαστικού. Περίπου ένα εκατομμύριο φώκιες θανατώθηκαν νομίμως μεταξύ του 2003 και του 2005. Η χρήση της γούνας της φώκιας στη βιομηχανία της μόδας συνεισφέρει σε αυτή την σφαγή.

9. Παρόλο που ιστορικά, το εμπόριο γούνας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της πρώιμης Βόρειας Αμερικής, η παράδοση ποτέ δεν δικαιολογεί την κατάχρηση. Υπάρχουν πολλές πολιτισμικές πρακτικές οι οποίες κάποτε θεωρούνταν αποδεκτές αλλά οι οποίες πλέον θεωρούνται ως τρομακτικά κατάλοιπα παλαιότερων βίαιων εποχών.

10. Η βιομηχανία γούνας αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και την άγρια ζωή, συνεισφέροντας στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, στη μόλυνση, στην καταστροφή της Γης καθώς και στη μείωση των πληθυσμών των αγρίων ζώων, στους οποίους περιλαμβάνονται και είδη προς εξαφάνιση, τα οποία μπορεί κατά λάθος να παγιδευτούν και να θανατωθούν.

πηγή:bornfreeusa.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου