Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

H Καταλονία γίνεται η πρώτη ισπανική περιφέρεια που απαγορεύει τις ταυρομαχίες

Βαρκελώνη
Τη θανάσιμη βολή στην εντυπωσιακή αλλά όλο και πιο αμφιλεγόμενη παράδοση των ταυρομαχιών έδωσε η Καταλονία, που έγινε οριστικά η πρώτη περιφέρεια της Ισπανίας που απαγόρευσε το «άθλημα».

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας αποδέχθηκε την Τετάρτη με 68 ψήφους υπέρ και 55 κατά ψήφισμα με χιλιάδες υπογραφές πολιτών που του είχε παραδοθεί το Δεκέμβριο και ζητούσε να τεθούν εκτός νόμου οι ταυρομαχίες λόγω της κακομεταχείρισης που υφίσταται τα ζώα. Εννιά βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Οι περίπου 180.000 Καταλανοί που είχαν υπογράψει το ψήφισμα ζητούσαν να καταργηθούν οι ταυρομαχίες ως έθιμο βαρβαρικό και απαρχαιωμένο. Οι υπέρμαχοι των ταυρομαχιών υποστηρίζουν πως πρόκειται για μορφή τέχνης και για βαθιά ισπανική παράδοση που είναι απαραίτητο να διατηρηθεί.

Κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί υπογράμμισαν τη φθίνουσα δημοτικότητα των ταυρομαχιών στην Ισπανία, σημειώνοντας ότι οι θεατές στις αρένες ελαττώνονται σταθερά. Τα δύο κόμματα επέτρεψαν στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, κάτι σχετικά ασυνήθιστο για την Καταλονία.

H απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από το 2012. Το άμεσο αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας βέβαια είναι μάλλον περιορισμένο, καθώς η Καταλονία μετρά μόνο μία αρένα για ταυρομαχίες στη Βαρκελώνη, στην οποία διοργανώνονται περίπου 15 αγώνες κάθε σεζόν.


Πηγή: www.in.gr 

1 σχόλιο:

  1. Σχετική ανακοίνωση των Ευρωπαίων Πράσινων:
    http://europeangreens.eu/menu/news/news-single/?tx_ttnews[tt_news]=2073&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=972b1368f9

    ΑπάντησηΔιαγραφή