Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Πού είναι το βοδινό; Μέσα στα δημητριακά που τρώτε για πρωϊνό!









Ένα από τα πιο απροσδόκητα συστατικά στα Κellogg’s Frosted Wheats είναι η ζελατίνη από βοδινό. Το προϊόν δεν χαρακτηρίζεται ως «ακατάλληλο για χορτοφάγους», ωστόσο οι κανονισμοί δεν το απαιτούν για να είναι. Τουλάχιστον, η ζελατίνη από βοδινό φαίνεται στη λίστα με τα συστατικά και η ζωική της προέλευση είναι σαφής για όλους -γεγονός που δεν ισχύει για άλλα προϊόντα.

Μία έρευνα για το περιοδικό ‘The Food Magazine’ δείχνει ότι ο αγοραστής που επιθυμεί να αποφύγει όλα τα προϊόντα που προκύπτουν από τη σφαγή ζώων δεν το πετυχαίνει εύκολα πάντα. Τέτοιου τύπου συστατικά ή προσθετικά υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλαμβάνει χυμούς, μπύρα, γιαούρτια, γλυκά, σάλτσες ζυμαρικών, δημητριακά για πρωινό. Ακόμη, μία γρήγορη ματιά στη συσκευασία ή το διάβασμα της ετικέτας με τα συστατικά, δεν δίνει πάντα όλη την εικόνα του προϊόντος σε σχέση με το αν είναι για χορτοφάγους ή όχι.

Κυβερνητικοί χειρισμοί

To Food Standards Agency (FSA) του Ηνωμένου Βασίλειου έκδωσε οδηγίες για το χαρακτηρισμό ‘vegetarian’ τον Απρίλιο του 2006, που δηλώνει ότι: Ο όρος «vegetarian» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τρόφιμα που είναι ή έχουν φτιαχτεί από ή με τη βοήθεια προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν πεθάνει, έχουν σφαγιαστεί, ή ζώα που πέθαναν με αποτέλεσμα να φαγωθούν. (Βλ. www.food.gov.uk Νέο παράθυρο)

H έρευνα

Τα προϊόντα της έρευνάς μας δείχνουν απλά πόσο δύσκολο είναι να κρίνει κανείς την υπόστασή τους στην αγορά. Αν και, υπό τις οδηγίες του (FSA) τα προϊόντα στην έρευνα δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται vegetarian, δεν αναγράφει πουθενά «μη κατάλληλο για vegetarian» στις ετικέτες των προϊόντων, ή έστω να πληροφορεί τους καταναλωτές για τη μη χορτοφαγική φύση κάποιων από τα συστατικά. Βρήκαμε μόνο ένα προϊόν – Fox’s Party Ring Biscuits (καρμίνη και ζελατίνη) – που χρησιμοποιεί στη συσκευασία την ένδειξη «ακατάλληλο για χορτοφάγους».

• Η μπύρα Guinness παράγεται χρησιμοποιώντας isinglass – εξάγεται από τη νηκτική κύστη ψαριών – και η ετικέτα δεν το αναφέρει καθόλου, καθώς τα αλκοολούχα ποτά δεν φέρουν ετικέτα συστατικών.

• Το τυρί στην σάλτσα πέστο με λιαστή ντομάτα, βασιλικό και ρόκα της Sacla προέρχεται από διαδικασία παραγωγής τυριού που χρησιμοποιεί πυτιά ζωικής προέλευσης για να ξεχωρίσει το τυρόπηγμα από τον ορό γάλακτος, και τέτοια πυτιά απαιτεί τη σφαγή βοοειδών για την εξαγωγή των στομαχικών ενζύμων. Δεν θα το βρείτε στην ετικέτα με τα συστατικά, καθώς η πυτιά είναι συστατικό που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της παραγωγής και η νομοθεσία δεν απαιτεί να καταγράφεται στα συστατικά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, οι πέστο της Sacla περιλαμβάνουν κάποιες που είναι κατάλληλες για χορτοφάγους αλλά δεν δίνεται καμία πληροφορία για το ποιες από αυτές είναι κατάλληλες για χορτοφάγους σε καμία από τις ετικέτες.

• Τόσο οι μπάρες Bounty όσο και οι Twix περιέχουν ορό γάλακτος που παράγεται από ζωική πυτιά αλλά η Mars δεν σας λέει στη λίστα των συστατικών ότι ο ορός γάλακτος είναι από μη – χορτοφαγικές πηγές.

• Όσο για την προέλευση του κόκκινης χρωστικής ουσίας (Cochineal) στα Yoplait Υop Drink προϊόντα (με γεύση βατόμουρο και φράουλα), η εταιρεία δεν μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει τους καταναλωτές ότι ουσιαστικά παράγεται από λιωμένα έντομα!

Η τρέχουσα κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι έχουμε μεθόδους ετικετοποίησης που είναι ευμετάβλητες μεταξύ των βιομηχανικών παρασκευαστών και συχνά εφαρμόζονται τυχαία. Στις κατασκευάστριες βιομηχανίες δεν αρέσει να έχουν αρνητικές ετικέτες – έτσι αποφεύγεται η χρήση όρων όπως «μη κατάλληλο για χορτοφάγους». Κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν σύμβολα για τη χορτοφαγία ή κάποια φραστική διατύπωση στα προϊόντα τους για χορτοφάγους, αλλά κάποιες όχι.

Ο έλεγχος όλων των προϊόντων για την ένδειξη ‘vegetarian’ ή, στην περίπτωση που αυτή δεν υπάρχει, της λίστας των συστατικών, είναι αυτή τη στιγμή η πιο ασφαλής διαθέσιμη επιλογή για τους χορτοφάγους, ωστόσο αυτή η λύση έχει κάποιους περιορισμούς:

• Η ζωική προέλευση κάποιων προσθετικών δεν είναι αμέσως αναγνωρίσιμη από τα ονόματά τους. Αυτή η σημαντική πληροφορία ίσως είναι απροσπέλαστη για κάποιους χορτοφάγους. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι γνωρίζουν ότι η ζελατίνη είναι ζωικής προέλευσης και η επεξήγηση της πηγής (ψάρι, βοδινό, χοιρινό) θα το έκανε πιο ξεκάθαρο, αλλά αυτή η πληροφορία δεν περιλαμβάνεται.

• Υπάρχουν πάνω από πενήντα προσθετικά που κάποιες φορές είναι ζωικής προέλευσης. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν την προέλευση των προσθετικών σε συγκεκριμένες τροφές επικοινωνώντας με την εταιρεία και ρωτώντας για αυτό. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις αγοράς γίνονται τη στιγμή της πώλησης, θα ήταν πιο σωστό να αναγράφονται στην ετικέτα. Η Vegetarian Society παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με το ποια προσθετικά είναι από αμφιλεγόμενες πηγές, στην ιστοσελίδα της: www.vegsoc.org Νέο παράθυρο.

• Οι κανονισμοί για τις ετικέτες προϊόντων 1996, ορίζουν σαφώς και κατηγορηματικώς ότι τα αλκοολούχα ποτά με βαθμό αλκοόλης περισσότερο από 1.2% δεν είναι ανάγκη να φέρουν λίστα συστατικών. Δεν είναι λοιπόν εύκολο να πει κανείς αν έχουν χρησιμοποιηθεί συστατικά ζωικής προέλευσης.

• Επίσης, εκτός από το νερό, χρησιμοποιούνται άλλα συστατικά, συχνά ζελατίνη, ως διαλύτες ή carriers για ένα προσθετικό το οποίο χρησιμοποιείται σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από όσο είναι απαραίτητο για την περίπτωση και δεν χρειάζεται να καταγράφονται σε λίστα συστατικών.

Μία πιο συνεπής αντιμετώπιση των ετικετών των προϊόντων που δεν περιμένουμε να περιέχουν ζωικά προϊόντα «ακατάλληλα για χορτοφάγους» ίσως βοηθήσει τους χορτοφάγους καταναλωτές να αποφεύγουν τις ακατάλληλες επιλογές τροφών.

Συχνά, αλλά δύσκολο να αναγνωριστούν, μη χορτοφαγικά συστατικά που βρίσκονται σε τρόφιμα:

Cochineal: Επίσης γνωστό ως καρμίνη ή Ε120, μία κόκκινη χρωστική που παράγεται από λιωμένα έντομα.
Ζελατίνη: Συστατικό που παράγεται από το δέρμα, τα οστά, τους τένοντες και τους συνδέσμους των ζώων.
Isinglass: Μία μορφή κολλαγόνου από κύστη ψαριών που χρησιμοποιείται στο ραφινάρισμα κρασιών και μπύρας.
Πυτιά (rennet): Ένα σύμπλεγμα ενζύμων που εξάγεται από το στομάχι των βοοειδών, χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής τυριού για να διαχωρίσει το τυρόπηγμα από τον ορό γάλακτος. Ο FSA θεωρεί τον ορό γάλακτος φτιαγμένο από πυτιά μη κατάλληλο για χορτοφάγους καθώς εμπλέκεται ο θάνατος ζώου.


Αναδημοσίευση απο tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου