Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η βιομηχανία των αυγών.

Τα 340 εκατομμύρια κοτόπουλα που εκτρέφονται για τα αυγά τους ετησίως στα ορνιθοτροφία ανα τον κόσμο, υφίστανται έναν τραγικό εφιάλτη που διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος του ράμφους κάθε πτηνού, αποκόβεται με μια βάρβαρη μέθοδο και την βοήθεια πειρακτωμένης λεπίδας, χωρίς να χρησιμοποιούνται αναλγητικά . Πολλά απο τα πουλιά,αδυνατούν να τραφούν λόγω του πόνου και πεθαίνουν από ασιτία, αφυδάτωση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.



Αφού υπομείνουν αυτούς τους ακρωτηριασμούς, τα πτηνά τοποθετούνται σε μικροσκοπικά κλουβιά , τα οποία κατά προσέγγιση έχουν μέγεθος από 18 έως 20 ίντσες και μπορούν να "φιλοξενήσουν" απο 5 έως 11 πτηνά. Τα McDonald’s, Burger King, Wendy’s και Safeway συνήθως δουλεύουν με 5 πτηνά ανα κλουβί. Όπως αντιλαμβάνεστε κάθε ένα απο τα ζώα αυτά θα περάσουν επωδινα το υπόλοιπον της ζωής τους στριμωγμένα σε ένα κλουβί στο μέγεθος συρταριού..μαζί με άλλα 4 πτηνά...ανήμπορα βέβαια να κουνήσουν ακόμα και το ένα τους φτερό.



Αυτά τα κλουβιά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να τυρούνται οι κανόνες υγειηνής .. περιττώματα συνεχώς πέφτουν απο τα επάνω κλουβιά στα κάτω χωρίς κανείς να τα καθαρίζει. Η δυσωδία της αμμωνίας και των περιττωμάτων κρέμεται βαριά στον αέρα ενώ μικρόβια και αρρώστιες γεννιούνται κάθε λεπτό . Πολλά πουλιά πεθαίνουν και λόγω του ότι κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να απομονώσει τα ζωντανά απο τα πεθαμένα, τα πρώτα αναγκάζονται να ζουν με τα δεύτερα και σε στιγμές πείνας να προβαίνουν σε καννιβαλισμούς.. Το φως στο υπόστεγα πάνω απο τα κλουβιά επηρεάζεται συνεχώς, προκειμένου να μεγιστοποιείται η παραγωγή αυγών. Σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανα δύο εβδομάδες, οι όρνιθες τρέφονται μόνο με θερμίδες ζωοτροφών. Η διαδικασία αυτή προκαλεί έναν επιπλέον κύκλο παραγωγής.

Οι αρσενικοί νεοσσοί είναι άνευ αξίας στη βιομηχανία αυγών μετά απο κάθε κύκλο παραγωγής, έτσι κάθε έτος, τα εκατομμύρια τους πετιούνται σε τσάντες απορριμμάτων μέσα στις οποίες ασφυκτιούν ή ρίχνονται στους μεγάλους μύλους - πολτοποιητές ενώ είναι ακόμα ζωντανοί.

Μετά από δύο έτη συνεχούς εκμετάλευσης και υπο αυτές τις συνθήκες , οι οργανισμοί των πτηνών εξαντλούνται. πράγμα που ελαττώνει σημαντικά την παραγωγή αυγών.Όταν συμβαίνει αυτό, μεταφέρουν τα πτηνά σε σφαγεία όπου τα εύθραυστα πόδια τους σπάζουν απότομα στις κλειδώσεις και οι λαιμοί τους κόβονται ακαριαία.



Μέχρι να σταλούν στα σφαγεία, περίπου το 29% των πτηνών πάσχουν και υποφέρουν απο σπασμένα οστά και σοβαρούς τραυματισμούς, αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης που έχουν υποστεί για ταχεία παραγωγή.

Οι αδύναμοι πλέον οργανισμοί τους, φέρει την σάρκα τους να είναι μόνο χρήσιμή για την δημιουργία σούπας Noodle με γεύση κοτόπουλο καθώς και ζωοτροφών. Επίσης ένα μεγάλο μέρος αυτής της σάρκας.. κονσερβοποιήται, αποστεόνεται και χρησιμοποιείται ώς γεύμα στο Εθνικό Σχολικό Πρόγραμμα Σίτισης στίς ΗΠΑ.Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναφερθεί τραυματιστμοί και πνιγμοί μαθητών απο μή αλεσμένα κομμάτια οστών που βρέθηκαν μέσα σε τέτοιου είδους γεύματα.

Αυτή είναι η βιομηχανία που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γής υποστιρίζει καθημερινά με τον τρόπο της παμφάγας διατροφής.

Η κατανάλωση αυγών είναι βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. Ένα αυγό περιέχει τόση χοληστερόλη όσο 3 γεύματα βοδινού κρέατος. Πολλά απο τα αυγά που πωλούνται σε παντοπωλεία και άλλα καταστήματα, είναι μολυσμένα απο σαλμονέλα... ένα τύπο βακτηρίου που προκαλεί διάρροια ακόμα και πυρετό στους ανθρώπους.




Πηγή http://www.goveg.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου