Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αράχνη χορτοφάγος!!!


Από τις 40.000 διαφορετικές αράχνες που γνωρίζει η επιστήμη, το είδος Bagheera kiplingi της Κεντρικής Αμερικής είναι το μόνο που αρκείται στη χορτοφαγία, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Σε αντίθεση με τους επιθετικούς συγγενείς της, που προτιμούν να κυνηγούν έντομα και άλλα ασπόνδυλα, η ασυνήθιστη αράχνη περιορίζεται στα φύλλα και τους χυμούς της ακακίας.
«Είναι πραγματικά η πρώτη αράχνη για την οποία είναι γνωστό ότι κυνηγά φυτά» αναφέρει ο Κρίστοφερ Μίαν του Πανεπιστημίου Βιλλανόβα της Πενσιλβάνια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το μόνο πρόβλημα για την B.kiplingi είναι τα μυρμήγκια που περιφρουρούν τα φύλλα της ακακίας. Τα έντομα ουσιαστικά συνεργάζονται με το φυτό, καθώς το προστατεύουν από τα φυτοφάγα ζώα και ως αντάλλαγμα φιλοξενούνται σε κούφιους θαλάμους κάτω από τα αγκάθια της.
Αμεσες παρατηρήσεις και βιντεοσκοπήσεις αποκάλυψαν ότι η αράχνη προτιμά τις άκρες των παλιών φύλλων της ακακίας, εκεί που οι περίπολοι των μυρμηγκιών είναι λιγότερο συχνές. Αν ανακαλυφθεί από τον εχθρό, η αράχνη συνήθως σπεύδει να απομακρυνθεί απελευθερώνοντας μια ίνα μεταξιού.
Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν πάντως ότι το 10 έως 40 τοις εκατό της τροφής των αραχνών δεν προέρχεται από φυτικές πηγές. Περιστασιακά οι αράχνες κυνηγούν τις προνύμφες των μυρμηγκιών, και μάλιστα μπορούν να μιμούνται τις κινήσεις των εντόμων για να περάσουν απαρατήρητες.
Όμως παρά την περιστασιακή κρεατοφαγία, η Bagheera kiplingi είναι κυρίως χορτοφάγος. «Τα περισσότερα από τα μεγάλα εγχειρίδια για αράχνες ισχυρίζονταν σχεδόν ευθέως ότι δεν υπάρχουν φυτοφάγες αράχνες. Από άποψη νεωτερισμού, [η νέα αράχνη] είναι συγκρίσιμη με το ιπτάμενο γουρούνι» σχολίασε ο Δρ Μίαν στην υπηρεσία LiveScience.

πηγή:  ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου