Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Αν μπορούσαν να μιλήσουν...



Αποκαλείται καλύτερος φίλος του ανθρώπου, πιστός σύντροφος και άγρυπνος φύλακας. Οι απαρχές των στενών του σχέσεων με τον άνθρωπο χρονολογούνται από την αρχαιότητα, όντας το πρώτο ζώο που αυτός εξημέρωσε. Ωστόσο, ο σκύλος, το αγαπημένο στους περισσότερους από εμάς αυτό τετράποδο, γίνεται όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, θύμα σε απίστευτης βιαιότητας περιστατικά κακοποίησης. Περιστατικών που σοκάρουν με τη σκληρότητα τους και προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τους λόγους και τις σκέψεις που οδηγούν κάποιους ανθρώπους να στραφούν εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων.
Ο υπερπληθυσμός του στη χώρα μας αλλά και η έλλειψη μιας αποτελεσματικής πολιτικής στειρώσεων συνδυαζόμενα με την … «αρρωστημένη» σκέψη κάποιων ανθρώπων, έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη των κρουσμάτων βασανισμών εις βάρος σκύλων, κατάσταση που τείνει, μάλιστα, να εξελιχτεί σε μακάβρια «μόδα». Η πλειοψηφία των περιστατικών εντοπίζεται στην επαρχία, με την Κρήτη να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις βίαιες θανατώσεις σκύλων. Μάλιστα, η «ευρηματικότητα» και ωμότητα των δραστών παραπέμπουν ακόμα και σε μεθόδους βασανισμών της Μεσαιωνικής εποχής! Γιατί όμως κάποιος να ξεσπάσει με τέτοιο μίσος πάνω σε ένα αδύναμο ζώο;
«Τα αίτια της κακοποίησης ζώων είναι διάφορα και καταρχάς σχετίζονται με το αν έχει κακοποιηθεί ο ίδιος ο δράστης. Τα άτομα που είχαν κακοποιηθεί άσχημα όταν ήταν παιδιά από τους γονείς ή πιέζονταν ψυχικά, κάπου πρέπει να βγάλουνε με τη σειρά τους αυτή τη βία και το θυμό που νιώθουν. Τα βγάζουν λοιπόν πάνω στα σκυλιά, γιατί από τη μία αυτά είναι αδύναμοι στόχοι και από την άλλη γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους», λέει στον «Α.Τ.» η ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια, ιδρυτής της φιλοζωικής οργάνωσης «Psychanimal», κ. Ασημίνα Κουλουκούρη.
Όσον αφορά την βιαιότητα των βασανισμών η κ. Κουλουκούρη υποστηρίζει: «Είναι θέμα εξουσίας. Εκείνη την ώρα ο δράστης αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει, ανεξέλεγκτα, οτιδήποτε θέλει στο ζώο. Άλλωστε, όταν έχει κακοποιηθεί ο ίδιος με μεγάλη βιαιότητα, την ίδια ακριβώς ένταση θα βγάλει και απέναντι στα ζώα», και προσθέτει, «όταν η κοινωνία δεν διαπαιδαγωγεί αλλά ούτε τιμωρεί τον δράστη, τότε στην ουσία προωθεί η ίδια την κακοποίηση».
Τη δική της εξήγηση γι’ αυτά τα φαινόμενα που υποβαθμίζουν τη χώρα μας αλλά και όλους εμάς ως άτομα, δίνει στον «Α.Τ.» και η πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης κ. Έμυ Παπαγιαννοπούλου: «Πιστεύω πως είναι η χαλάρωση των ηθών που παρατηρείται στην εποχή μας αλλά και η γενικότερη κατάπτωση της κοινωνίας που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές απέναντι σε ακίνδυνα ζωάκια. Τη στιγμή που ο άλλος δεν σέβεται άλλα βασικότερα πράγματα όπως την οικογένεια, τη φύση, τον ίδιο του το συνάνθρωπο, πώς περιμένουμε να σεβαστεί τα ζώα;».
Νομοθεσία υπάρχει αλλά ουσιαστικά δεν τηρείται. Οι ζωοφιλικές οργανώσεις ζητούν να μετατραπεί η θανάτωση ζώου σε κακούργημα. Συγκεκριμένα, ο νόμος 3170/03 (περί ζώων συντροφιάς) προβλέπει για κακοποίηση ζώου, χρηματικό πρόστιμο ύψους έως και 1500 ευρώ αλλά και ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί η κ. Παπαγιαννοπούλου: «Εγώ προσωπικά κατέθεσα μήνυση για ένα περιστατικό αλλά οι αστυνομικοί δεν θέλανε να την γράψουν παρ’ όλο που τους έλεγα ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα. Τελικά η μήνυση μπήκε στο αρχείο γιατί ο εισαγγελέας έκρινε ότι αυτή δεν πρόκειται να προχωρήσει λέγοντας μου αυτολεξεί: “τώρα με τα σκυλιά θα ασχολούμαστε;”».
Μέχρι λοιπόν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν στη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό, αρχικά και την εξάλειψη στη συνέχεια των φαινομένων κακοποίησης αλλά και μέχρι εμείς οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζώα είναι -όπως και εμείς- ζωντανά πλάσματα με ψυχή και αισθήματα, τέτοια περιστατικά ντροπής θα συνεχίζουν καθημερινά να μας σοκάρουν και να μας γεννούν εύλογες απορίες για το ποιοι, τελικά, είναι τα ζώα…

ΟΞΥ... ΣΟΥΒΛΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΑ!

Συγκεντρώσαμε κάποια από τα δεκάδες περιστατικά βασανισμών σκύλων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρονιά στη χώρα μας. Τα περισσότερα, μάλιστα, από αυτά είναι ιδιαίτερα σοκαριστικά.
* Οκτώβριος 2007: Θύελλα αντιδράσεων ανά τη χώρα προκαλεί βίντεο που δείχνει έναν 22χρονο Κύπριο φοιτητή στη Χίο, να βασανίζει με καυτό λάδι ένα αδέσποτο σκυλάκι.
* Ιούνιος 2008: Άγνωστοι σουβλίζουν σκύλο και στη συνέχεια τον κρεμάνε στην πλατεία σε χωριό, του Δήμου Φρε, στην Κρήτη.
* Ιούλιος 2008: Στον Πόρο, άγνωστοι περιέλουσαν με καυστικό οξύ ένα μικρό σκυλάκι, σε ολόκληρο το σώμα του. Το ζώο εντοπίστηκε σε ημιθανή κατάσταση.
* Νοέμβριος 2008: Νεκρός, φρικτά παραμορφωμένος, και δεμένος με σκοινί στα πόδια βρέθηκε σκύλος σε χωριό στα Χανιά. Σύμφωνα με τους κτηνίατρους που το εξέτασαν, το ζώο είχε συρθεί για πολλά χιλιόμετρα από αυτοκίνητο.

* Ιούνιος 2009: Πέντε σκυλιά βρίσκονται κρεμασμένα από μια ελιά, στη Σητεία. Ο τρόπος με τον οποίο ήταν κρεμασμένα (πατούσαν ελάχιστα στο έδαφος) υποδεικνύει πως υπέφεραν επί τουλάχιστον οκτώ ώρες μέχρι τον αναπόφευκτο θάνατό τους. Λίγες μέρες αργότερα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλλίων, βρέθηκαν βασανισμένα σκυλιά, σε κατάσταση αποσύνθεσης, κρεμασμένα με σκοινί και καρφωμένα σε φράχτη.
* Ιούλιος 2009: Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες παρακολουθούν άναυδοι έναν οδηγό αυτοκινήτου στην περιοχή Κάρυανη του νομού Καβάλας, να δένει από το πόδι στο αυτοκίνητό του έναν σκύλο και να τον σέρνει στο δρόμο, επιταχύνοντας όλο και περισσότερο! Όταν βεβαιώθηκε ότι αυτό δεν ζει, πέταξε το άσχημα παραμορφωμένο σώμα του στα σκουπίδια.
* Αύγουστος 2009: Πνιγμένος σκύλος βρέθηκε να επιπλέει κοντά στο φάρο του λιμανιού της Σητείας, έχοντας στο λαιμό του περασμένη θηλιά και μια πέτρα.
* Σεπτέμβριος 2009: Νεαρός στα Σφακιά Κρήτης κόβει με ψαλίδι τα αυτιά ενός «pit bull», χωρίς να παρέχει στο ζώο οποιαδήποτε μορφή νάρκωσης.
* Οκτώβριος 2009: Τοπική εφημερίδα της Κρήτης δημοσιεύει φωτογραφίες σκύλου που βρίσκεται κρεμασμένος σε αντηρίδα στύλου της ΔΕΗ στην περιοχή του Καρτερού Ηρακλείου.
* Νοέμβριος 2009: Κάτοικος της Βάρης, ανακαλύπτει νεκρό σκύλο μέσα σε εγκαταλελειμμένο κατάστημα της περιοχής. Κάποιοι τον είχαν κρεμάσει από το προηγούμενο βράδυ χρησιμοποιώντας σύρμα και έχοντας δημιουργήσει μια τόσο γερή θηλιά που μόνο με τανάλια μπόρεσαν να την αφαιρέσουν από το άτυχο ζώο.

ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με μια σειρά προτάσεων που έχει καταθέσει προς την πολιτεία επιδιώκει να βάλει ένα τέλος στην φρικτή εικόνα των κακοποιημένων και βασανισμένων σκύλων. Οι βασικότερες από αυτές:
1. Η τροποποίηση του Ν. 3170/03 (για τα ζώα συντροφιάς) και η αυστηρή εφαρμογή του.
2. Η αναπροσαρμογή των ποινών και των προστίμων και η μετατροπή της κακοποίησης και θανάτωσης ζώου σε κακούργημα.
3. Η προστασία και η φροντίδα των αδέσποτων σκύλων από τους δήμους και τις κοινότητες, σύμφωνα με τον νόμο και εφαρμογή κυρώσεων όταν δε συμμορφώνονται προς αυτόν.
4. Η δημιουργία Αστυνομίας Ζώων που θα ασχολείται με τις κακοποιήσεις ζώων, έτσι ώστε οι ένοχοι να έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης και να αποθαρρύνονται οι εν δυνάμει δράστες να προβαίνουν σε κακοποιήσεις και θανατώσεις.
5. Η απαγόρευση, με την επιβολή υψηλών προστίμων, της κακομεταχείρισης των σκύλων που χρησιμοποιούνται σαν «σκιάχτρα» από τους ιδιοκτήτες τους.

αναδημοσίευση απο: αδέσμευτος τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου