Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Είναι αυτή η 13χρονη πιο ηθική από εσένα;

 

Η Clara Polito, 13 ετών, δεν είναι μια συνηθισμένη έφηβη
Είναι μια ηθική βίγκαν, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και ιδιοκτήτρια της επιχείρησης Clara's Cakes, η οποία φτιάχνει θαυμάσια βίγκαν κέικ, μπισκότα, πίτες και άλλα γλυκίσματα. Ανάμεσα στις δημιουργίες της είναι η ''Not So Thin Mints'', ένα σοκολατένιο κέικ με δροσερή μέντα και σοκολάτα ganache, η ''S’more Fun'' ένα κέικ με γέμιση σοκολάτας και παγωμένη κρέμα βανίλιας και το τυραμισού, ένα κέικ  με βανίλια και εσπρέσο και παγωμένη κρέμα τυριού γαρνιρισμένο με σκόνη κακάο. 

 
Η Clara δεν είναι μόνο μια σεφ γαστρονομίας, βραβευμένη ως VIP (Vegan Important Person), αλλά είναι και μια εξαιρετικά σκεπτόμενη ακτιβίστρια που αφιερώνει το χρόνο και το ταλέντο της σε διάφορες οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Στη συνέντευξη που μας έδωσε, μίλησε με ηθική σαφήνεια για τα δικαιώματα των ζώων που σπάνια συναντώ σε ανθρώπους πολύ μεγαλύτερούς της.

 

Είσαι χορτοφάγος από πέντε ετών και βίγκαν εδώ και ένα χρόνο. Έχεις κάνει ηθικές επιλογές που οι περισσότεροι σαρκοφάγοι ενήλικοι είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να κάνουν. Πιστεύεις ότι είναι λιγότερο ή πιο δύσκολο για σένα να κάνεις αυτές τις επιλογές σε μια σχετικά νεαρή ηλικία;

 
Είναι σίγουρα πιο εύκολο. Όντας νέος, δε θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από τους οικογενειακούς θεσμούς και αξίες καθώς και η προσπάθεια να δημιουργήσεις το δικό σου αξιακό σύστημα. Αυτή είναι η ουσία όταν είσαι νέος. Να βρίσκεις το δικό σου τρόπο. Πιστεύω ότι όταν είσαι ενήλικος και έχεις περάσει περισσότερα, κατά μια έννοια προσκολλάσαι στους παλιούς σου τρόπους και στις κακές συνήθειές σου.


Πώς έχουν δεχτεί οι συνομήλικοί σου και οι γονείς τους το γεγονός ότι είσαι βίγκαν;

 
Βασικά, οι περισσότεροι από τους συνομήλικούς μου είναι αρκετά ανοικτοί σε αυτό, αλλά τους είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι «Ωχ! Όταν πίνω γάλα αγελάδας ή γάλα οποιουδήποτε άλλου ζώου, παίρνω κάτι από ένα ζώο που έχει βιαστεί... για να μπορέσω να έχω το γάλα της». Μερικοί από τους γονείς των συνομηλίκων μου δέχονται το βιγκανισμό και μερικοί προσπαθούν ακόμη και να μαγειρέψουν βίγκαν φαγητά για μένα… που σημαίνει συνήθως ζυμαρικά (γέλια). Εκτιμώ το γεγονός ότι προσπαθούν να με ευχαριστήσουν.


Και ποιο είναι το πιο περίεργο ή πιο ηλίθιο πράγμα που σου έχει πει κανείς για το βιγκανισμό;

 
Δεν ήταν καθόλου προσβλητικό, και είχε να κάνει με τη χορτοφαγία. Μερικά χρόνια πριν, ένας φίλος του αδελφού μου ήρθε στο σπίτι και του είπαμε ότι είμαστε χορτοφάγοι (τότε). Έτσι αισθάνθηκε λίγο άβολα και αντέδρασε με σοβαρότητα λέγοντας, «Είμαι χορτοφάγος, αλλά η μαμά μου με βάζει να τρώω κρέας.» Με έκανε να καταρρεύσω!
Πρόσφατα, ο πατέρας ενός φίλου μου είπε, «Μπορείς να βοσκήσεις σε αυτά τα χωράφια». Αυτό σίγουρα δε με άγγιξε καθόλου. Απλά γέλασα με το άσχετο σχόλιο. Μέχρι τώρα κανείς δε μου έχει κάνει τη συνηθισμένη ερώτηση, «Πώς παίρνεις πρωτεΐνη;». 


Κάποια στιγμή αποφάσισες να ασχοληθείς ενεργά με τα ζώα. Η επιχείρησή σου 'Clara's Cakes' στηρίζει πολλές τοπικές οργανώσεις και βραβεύτηκες ως Ακτιβίστρια του Μήνα από το καταφύγιο ζώων Animal Acres. Υπάρχει κάποιο ζήτημα για τα ζώα που σε συγκινεί ιδιαίτερα;

 
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Είτε πρόκειται για κακοποιημένο σκύλο είτε για κακοποιημένο ελέφαντα, είναι το ίδιο φρικιαστικό. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγελάδες των γαλακτοβιομηχανιών με απασχολούν περισσότερο αυτή την περίοδο. Σχεδόν πιστεύω ότι έχουν τη χειρότερη μεταχείριση όλων. Καταρχήν γονιμοποιούνται τεχνητά μέσω βιασμού, τα μωρά τους απομακρύνονται αμέσως μετά τη γέννα και τα στέλνονται για μοσχαρίσιο κρέας εάν είναι αγόρια. Εάν είναι κορίτσια, γίνονται μηχανές παραγωγής γάλακτος ακριβώς όπως οι μητέρες τους. Αυτό συνεχίζεται μέχρι τα κορμιά τους να μην αντέχουν άλλη εγκυμοσύνη, μερικές φορές μέχρι επτά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά. Όταν σταματούν να παράγουν γάλα και μωρά, θανατώνονται. Κάθε μητέρα έχει δεσμούς αγάπης με το μωρό της, είτε η μητέρα είναι αγελάδα, ή άνθρωπος ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και όταν αγοράζετε γαλακτοκομικά από τοπική φάρμα, η διαδικασία είναι η ίδια, απλά δε σας το λένε.


Τι λες στους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι αγαπούν τα ζώα αλλά τα τρώνε, τα φορούν κλπ; Τι πιστεύεις για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους όρους «ανθρώπινη μεταχείριση» ή «ελευθέρας βοσκής» για να υποδείξουν ότι δεν είναι κακό να θανατώνονται ζώα από τη στιγμή που αντιμετωπίζονται με καλό τρόπο;

 
Έχω συγγενείς που αγαπούν τα σκυλιά και τις γάτες και έχουν σώσει αρκετά από αυτά, αλλά τρώνε τις αγελάδες, τα γουρούνια και τις κότες. Δεν το καταλαβαίνω. Πιστεύω ότι αρνούνται να δουν τις αποδείξεις κακοποίησης των ζώων για να μην κάνουν τη σύνδεση με το κρέας τους, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. 
Το δέρμα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Για κάποιους λόγους οι άνθρωποι δεν κάνουν τη σύνδεση ότι το δέρμα προέρχεται από ένα ζώο. Το δέρμα είναι αποδεκτό ενώ η γούνα όχι; Το να φοράει κανείς γούνα αποτελεί σύμβολο της κοινωνικής του θέσης. Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ γοητευτικοί και πλούσιοι. Στην πραγματικότητα κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται βάρβαροι, απωθητικοί και απάνθρωποι. Εννοώ ότι, έλεος, φορούν ένα νεκρό ζώο που πιθανώς γδάρθηκε ζωντανό.
Είχα μερικούς συμμαθητές που είδαν την επιχείρηση Food Inc και δήλωσαν ότι θα αγοράζουν μόνο οργανικό κρέας. Δυστυχώς δεν ήξεραν την αλήθεια. «Οργανικός» και «ελευθέρας βοσκής» δε σημαίνει και «καλά μεταχειρισμένος». Η «ανθρώπινη μεταχείριση» επίσης παραπέμπει σε ευγένεια, έλεος, συμπόνοια κλπ. Αυτοί οι όροι δεν παραπέμπουν σε δολοφονία, όμως τελικά αυτά τα ζώα δολοφονούνται.  
«Ελευθέρας βοσκής» στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τα κοτόπουλα δεν είναι σε κλουβιά, όμως έχουν την ίδια μοίρα με εκείνα που είναι φυλακισμένα. Οπότε όχι, δε συμφωνώ με το να στερήσω το μοναδικό πράγμα που έχει ένα ζώο, δηλαδή τη ζωή του. Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η ζωή που κάνει.


Στον ιστότοπό σου, Clara In Veganland έχεις γράψει ότι για έναν άνθρωπο που καταναλώνει κρέας ή γαλακτοκομικά, οι αληθινές φωτογραφίες και τα βίντεο μπορούν να τον επηρεάσουν περισσότερο από μια παθιασμένη ομιλία. Ποιες πηγές προτείνεις, όπως ταινίες, ιστοσελίδες και βιβλία, είτε για τους ανθρώπους που ξεκινούν να ανακαλύπτουν το βιγκανισμό και τα δικαιώματα των ζώων είτε για τους υπόλοιπους ανθρώπους;  

 
Μερικές καλές ιστοσελίδες είναι οι: peta2.com, farmusa.org, animalliberationfront.com, chooseveg.com, voiceofthevoiceless.org, mercyforanimals.org και milksucks.com


Χωρίς να μας αποκαλύψεις τα μυστικά σου, ποιες συμβουλές μπορείς να δώσεις στους ανθρώπους για υγιεινά και χωρίς προϊόντα βίας σπιτικά εδέσματα χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά; 

 
Αγοράστε το βιβλίο Vegan Cupcakes Take Over the World! Αυτό το βιβλίο μου έμαθε να μαγειρεύω βίγκαν.


Η ακτιβίστρια Jasmin Singer δήλωσε στο CNN ότι, «ένα καλό βίγκαν κέικ έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο. Είναι σχεδόν σα μια πολιτική δήλωση χωρίς το γλάσο». Γιατί είναι το φαγητό ένας τόσο σημαντικός πρεσβευτής για ένα βίγκαν τρόπο ζωής κατά τη γνώμη σου;

 
Αυτή είναι και επίσημα η αγαπημένη μου ατάκα αυτή την περίοδο.

 
Λοιπόν, όταν δαγκώνεις ένα εύγευστο και αφράτο κέικ με γέμιση κρέμας, έχεις ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης. Ειδικά όταν συνειδητοποιείς ότι δεν έχει κανένα ζωικό προϊόν. Οπότε, αν οι περισσότερες βίγκαν επιλογές είναι τόσο νόστιμες, γιατί να μη γίνεις βίγκαν; Ίσως το κόλπο για να πείσεις κάποιον να γίνει βίγκαν είναι να του παρουσιάσεις τη βίγκαν κουζίνα και μετά να του πεις γιατί δεν καταναλώνεις  ζωικά προϊόντα. 


Ποιο είναι το αγαπημένο σου κέικ σήμερα; Είμαι σίγουρος ότι έχεις διαφορετικό κάθε μέρα.

 
Για σήμερα είναι μάλλον το τυραμισού. Οι γεύσεις των κέικ είναι κάτι σαν τα χρώματα για εμένα. Όταν κάποιος με ρωτάει «ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;» Λέω, «κάθε μέρα και διαφορετικό, σήμερα είναι το πράσινο».


Τι μουσική έχεις στο iPod σου τώρα; Είναι κάτι που θα ντρεπόσουν να παραδεχτείς ότι ακούς;   

 
Βασικά έχω μουσική ανεξάρτητων παραγωγών. Ο αδελφός μου με κοροϊδεύει γι' αυτό – με αποκαλεί χίπισσα. Μου αρέσουν πολλοί οι Best Coast, Born Ruffians, Harlem, Surfer Blood, LCD Soundsystem, Modest Mouse, Edward Sharpe και οι Magnetic Zeros. Στην οικογένειά μου άρεσε πάντα η καλή μουσική. Ο μπαμπάς μου έπαιζε κρουστά σε πανκ συγκροτήματα πριν γεννηθώ. Οι δυο αδελφοί μου παίζουν μουσικά όργανα και μάλιστα είναι στο ίδιο συγκρότημα, τους The Action Index. Η μαμά μου λατρεύει τους GWAR. Χωρίς όλα αυτά τα ερεθίσματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα άκουγα Justin Bieber.
Δεν έχω τίποτα για το οποίο ντρέπομαι στο iPod μου. Αλλά αυτό που εκπλήσσει όλους είναι το γεγονός ότι έχω μουσική των Quiet Riot. Τους έχω μεγάλη αδυναμία.






Πηγή:  http://www.elephantjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου