Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στα Σουηδικά Εκτροφεία Γούνας

Για πολλά χρόνια η Σουηδία θεωρείται ένας από τους προμαχώνες της παγκόσμιας βιομηχανίας γούνας, αλλά αυτή η εικόνα ξεθωριάζει γρήγορα και μπορεί να είναι έτοιμη να αλλάξει ριζικά. Πριν 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 εκτροφεία γούνας στη Σουηδία. Σήμερα έχουν μείνει μόνο 75 εκτροφεία μινκ και κανένα εκτροφείο αλεπούδων, χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ακτιβιστών ενάντια στη βιομηχανία γούνας.
Με τις Γενικές Εκλογές της Σουηδίας να βρίσκονται λίγες εβδομάδες μακριά, ένα από τα μεγάλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας είναι μια ενδεχόμενη απαγόρευση όλων των εκτροφείων γούνας στη χώρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι μόνο ένα όνειρο λίγα χρόνια πριν. Με αντίστοιχες εκστρατείες σε Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία, φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν για το εμπόριο γούνας σε όλη Σκανδιναβία.
Σε ένδειξη υποστήριξης της εκστρατείας για την απαγόρευση των εκτροφείων γούνας, οι Σουηδοί ακτιβιστές καλούν Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στα Σουηδικά Εκτροφεία Γούνας την Παρασκευή, 13 Αυγούστου. Οι ακτιβιστές ενάντια στη γούνα σε όλο τον κόσμο καλούνται να διοργανώσουν διαμαρτυρίες στην Πρεσβεία της Σουηδίας στη χώρα τους υπέρ της απαγόρευσης των εκτροφείων γούνας σε όλο τον κόσμο. 
Σας προτείνουμε να οργανώσετε διαμαρτυρία στην πρεσβεία ή στο προξενείο της χώρας σας υπέρ της εκστρατείας. Για περισσότερες λεπτομέρειες ή για να μας ενημερώσετε αν οργανώσετε μια διαμαρτυρία, επικοινωνήστε εδώ: daniel@djurrattsalliansen.se 

Η διαμαρτυρία στην Αθήνα θα γίνει στην Πρεσβεία Σουηδίας - Βασιλέως Κωνσταντίνου 7 (απέναντι από το Καλλιμάρμαρο) - την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 14:00



Φρίκη αποκαλύπτεται στα σουηδικά εκτροφεία γούνας

Horror revealed on Swedish fur farms from Djurrättsalliansen on Vimeo.


Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το ερευνητικό τμήμα της Συμμαχίας για τα Δικαιώματα των Ζώων (Animal Rights Alliance) ασχολήθηκε με τη σουηδική βιομηχανία γούνας. Έχουμε χτενίσει περιβαλλοντικά πρωτόκολλα, δικαστικά έγγραφα και ερευνητικές εκθέσεις και τέλος έχουμε επισκεφτεί το ένα πέμπτο των 75 εκτροφείων μινκ στη Σουηδία. Έχουμε ανακαλύψει σημαντικές περιβαλλοντικές παραβάσεις σε μια βιομηχανία που έχει ήδη επικριθεί. Αλλά πάνω από όλα ανακαλύψαμε τα μινκ. Έξυπνα, όμορφα, άγρια μινκ φυλακισμένα σε υπόστεγα, στοιβαγμένα στη σειρά σε μικρά βρώμικα κλουβιά. Μινκ που δε θα δουν ποτέ νερό πέρα από αυτό που βγαίνει από μια μικρή σχισμή, παρά το γεγονός ότι είναι κυνηγοί που στη φύση περνούν τη μισή από τη ζωή τους στο νερό. Μινκ που έχουν την αποκαλούμενη στερεότυπη συμπεριφορά, κάνοντας ατελείωτες επαναλαμβανόμενες κινήσεις χωρίς σκοπό σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν την πίεση και την απογοήτευση.
Ξέραμε ήδη ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Προετοιμαστήκαμε να αντικρίσουμε σαστισμένα βλέμματα πίσω από τα κάγκελα, από τα ζώα που είναι τόσο ψυχολογικά καταπιεσμένα και κάνουν διαρκώς νευρικές κυκλικές κινήσεις στα κλουβιά τους. Ξέραμε ότι θα ήταν άσχημα, αλλά η πραγματικότητα στα εκτροφεία ήταν χειρότερη από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Καταλάβαμε ότι ο δείκτης θνησιμότητας θα ήταν υψηλός. Διάφορες αναφορές δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα ή πέντε ζώα πεθαίνουν πριν φτάσουν στον 6ο μήνα της ζωής τους. Αλλά δεν ξέραμε πώς πεθαίνουν - και πώς υποφέρουν. Τώρα ξέρουμε. Έχουμε δει μητέρες να τρώνε τα νεκρά νεογνά τους, ζευγάρια με δαγκωμένα αυτιά, νεαρά μινκ με ανοιχτές πληγές στα κεφάλια τους και πλήρως ανεπτυγμένα μινκ να περιστρέφονται με αγωνία, να ουρλιάζουν από τον πόνο και τις αρρώστιες και η μόνη λύτρωση να είναι ο θάνατός τους.
Είναι φοβερό να βλέπεις όλα αυτά και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Αισθανθήκαμε απολύτως ανίκανοι. Όμως αποφασίσαμε να συνεχίσουμε προς το στόχο μας - να δημοσιοποιήσουμε τη φρικιαστική σκληρότητα την οποία βιώνουν τα ζώα στα εκτροφεία. Αυτή η σκληρότητα δεν πρέπει να αποσιωπηθεί.
Η τέταρτη παράγραφος του Νόμου περί Ευημερίας των Ζώων δηλώνει ρητά ότι σε όλα τα ζώα πρέπει να επιτρέπεται να εκφράζουν τις φυσικές συμπεριφορές τους και ότι πρέπει να προστατεύονται από άσκοπα δεινά. Αλλά η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει την αναπαραγωγή και τον εγκλεισμό των μινκ σε κλουβιά μικρότερα από 30x90 εκατοστά πριν θανατωθούν για να παράξουν ένα περιττό πολυτελές προϊόν που κανείς δεν έχει ανάγκη. Το 2003, η σουηδική κομισιόν για τη βιομηχανία γούνας έδωσε στα σουηδικά εκτροφεία προθεσμία έως το 2010 για να συμμορφωθούν με το Νόμο περί Ευημερίας των Ζώων. Επτά χρόνια αργότερα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σουηδική βιομηχανία γούνας δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τα μινκ στα εκτροφεία. Είναι καιρός η βιομηχανία γούνας να περάσει στην ιστορία.


Η Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Ζώων
Η Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Ζώων είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα που ασχολείται με τα ζώα. Από το 2005 που είναι και το έτος ίδρυσής μας, έχουμε συνεισφέρει στην ποινικοποίηση της κτηνωδίας, έχουμε οργανώσει πέντε βίγκαν συνέδρια και έχουμε αποκαλύψει παραβάσεις της σουηδικής βιομηχανίας χοιρινού κρέατος μέσω μυστικής έρευνας. Η εργασία μας για τα ζώα εξαρτάται απολύτως από δωρεές, υποστηρικτές και ενεργούς εθελοντές. 

 
Στερεότυπη Συμπεριφορά
«Τα ζώα θα πρέπει να βρίσκονται και να ζουν σε περιβάλλον που προάγει την καλή τους υγεία και τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται με φυσικό τρόπο». - Νόμος περί Ευημερίας των Ζώων (1988:534), 4 §
Έχουμε βιντεοσκοπημένες αποδείξεις της στερεότυπης συμπεριφοράς σε δεκατρία από τα δεκαπέντε αγροκτήματα που επισκεφτήκαμε. Τα στερεότυπα, δηλαδή η συνεχής επαναλαμβανόμενη κίνηση που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, είναι μια προσπάθεια από το μινκ να διαχειριστεί την πίεση και την απογοήτευση. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα ενός ζώου του οποίου οι φυσικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται.
«Η πλειοψηφία των μινκ παρουσιάζει χαρακτηριστικά σημάδια αποσυντονισμού που εμφανίζεται σε ζώα που ζουν στον απόλυτο περιορισμό» - Sverre Sjölander, Καθηγητής Ζωολογίας 

 
Άρρωστα και Τραυματισμένα Ζώα
«Σε ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο θα δοθεί η απαραίτητη ιατρική αγωγή, εάν η ασθένεια δεν είναι αρκετά σοβαρή για να δικαιολογήσει την ευθανασία του» - Νόμος περί Ευημερίας των Ζώων (1988:534), § 9.
Έχουμε βρει άρρωστα ζώα με μολυσμένα μάτια και αυτιά. Αναίσθητα, νεκρά και ζώα με σπασμούς βρέθηκαν στα δυο τρίτα των εκτροφείων. Ακρωτηριασμένα ζώα, ζώα που αιμορραγούσαν με σκισμένα αυτιά, μεγάλες ανοιχτές πληγές και κομμένα μέλη βρέθηκαν σε έντεκα από τα δεκαπέντε εκτροφεία που επισκεφτήκαμε. Οι φρικιαστικοί τραυματισμοί είναι αποτέλεσμα καβγάδων που προκαλούνται από το συνωστισμό στα σοκαριστικά μικρά κλουβιά - στη φύση τα μινκ συνευρίσκονται μόνο για να ζευγαρώσουν - αλλά οι τραυματισμοί επίσης προκαλούνται συχνά και από τον αυτοακρωτηριασμό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Νόμου περί Ευημερίας των Ζώων, τα ζώα θα πρέπει «να έχουν καλή μεταχείριση και να προστατεύονται από  περιττά δεινά και ασθένειες».
«Εάν μια αγελάδα αρρωστήσει, μας καλούν αμέσως. Αλλά τα μινκ είναι τόσο πολλά που εάν αρρωστήσει ένα ζώο, δε μας καλούν - το ζώο έχει πολύ μικρή οικονομική αξία για τον εκτροφέα. Μας καλούν μόνο σε περίπτωση επιδημίας. Όμως κάθε ζώο έχει μια εγγενή αξία και ο Νόμος περί Ευημερίας των Ζώων δηλώνει σαφώς ότι εάν ένα ζώο αρρωστήσει, πρέπει να δεχτεί θεραπευτική αγωγή ή να του γίνει ευθανασία. Τα μεγάλα εκτροφεία όπως τα εκτροφεία μινκ έχουν τόσα πολλά ζώα που μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να ανακαλυφθεί η ασθένεια» - My Leffler, Κτηνίατρος που εργαζόταν σε εκτροφεία μινκ
 

Νεκρά Ζώα σε Κλουβιά
Στο 80% των εκτροφείων, βρήκαμε νεκρά ζώα στα κλουβιά - στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πτώματα βρίσκονταν ανάμεσα στα ζωντανά ζώα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πτώματα ήταν μισοφαγωμένα από τη μητέρα και τους συγγενείς τους.  
«Στη φύση, δεν είναι φυσιολογικό για ένα μινκ να αναγκάζεται να είναι γύρω από ένα άλλο νεκρό μινκ. Όταν συμβαίνει σε ένα εκτροφείο, μπορεί να οδηγήσει σε κανιβαλισμό επειδή είναι υποκινούμενα και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στην κατάσταση» - Mark Collins, Κτηνίατρος

 
Βρώμικα Κλουβιά
Στο 67% των εκτροφείων, βρήκαμε κλουβιά με συσσωρευμένα περιττώματα, σε παχιά στρώματα. Τα μινκ προσπαθούν να αποφύγουν τα περιττώματά τους και έτσι όταν γεμίζει  το κλουβί, ένας ήδη μικρός χώρος γίνεται ακόμα μικρότερος.
Παράνομη Απορροή Περιττωμάτων
Η κοπριά των μινκ περιέχει υψηλά επίπεδα αζώτου και φωσφόρου και προκαλεί  μόλυνση του νερού και του εδάφους όταν διαρρέεται στο περιβάλλον. Τα εκτροφεία μινκ είναι επομένως χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα για το περιβάλλον. Σύμφωνα με το νόμο, η κοπριά πρέπει να αποθηκεύεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προφυλάσσεται από τη βροχή αποτρέποντας τη μόλυνση του εδάφους.
Παράνομος Χειρισμός Πτωμάτων
«Τα πτώματα που πρέπει να μεταφερθούν θα πρέπει να αποθηκευτούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ασθένειά τους να μη μεταδοθεί μέσω της επαφής με άγρια ζώα. Τα περιττώματα δε θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα ζωντανά ζώα» - Γεωργικός Κανονισμός 2009:6, παράγραφος K 14.
Νεκρά μινκ αφημένα να σαπίζουν, βρέθηκαν στο 73% των εκτροφείων, ακόμα κι αν όλα τα πτώματα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως. Πολλά πτώματα ήταν αφημένα για να σαπίζουν για τουλάχιστον 6 μήνες. 

 
Κανιβαλισμός
Έχουμε καταγράψει κανιβαλισμό στα μισά από τα εκτροφεία. Θηλυκά μινκ που σκοτώνουν τα μωρά τους και ζευγάρια που σκοτώνουν και τρων ο ένας τον άλλο είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Ο κανιβαλισμός προκαλείται από την πίεση και την έλλειψη ερεθισμάτων. Τα μινκ δεν έχουν καμία διέξοδο για τα κυνηγετικά τους ένστικτα και όποιο μινκ πέσει θύμα επίθεσης δεν έχει καμία δυνατότητα να τραπεί σε φυγή ή να κρυφτεί στο μικροσκοπικό κλουβί του.
«Τα ζώα στα εκτροφεία γούνας βιώνουν υψηλά επίπεδα πίεσης και αυτό μπορεί να προκαλέσει κανιβαλισμό» -  My Leffler, Κτηνίατρος

1 σχόλιο:

  1. Είναι τόσο απελπιστικά όλα αυτά που συμβαίνουν...Κι όμως η πρώτη αντίδραση όλων είναι να κλείνουν τα αφτιά τους και να μην θέλουν να δουν κάτι που αποτελεί γεγονός. Αφού μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων είναι(στη θεωρία)κατά του εμπορίου γούνας,γιατί αφήνουμε τα μεγάλα συμφέροντα να σκοτώνουν ανεξέλεγκτα τόσες ζωές??

    ΑπάντησηΔιαγραφή