Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Κακοποιήσεις ζώων και συμβουλές αντιμετώπισης


Γίναμε για άλλη μια φορά θεατές στο ίδιο έργο. Γίναμε ξανά μάρτυρες σε απάνθρωπα και βάναυσα περιστατικά θανάτωσης αδέσποτων ζώων από τα ανθρώπινα «ανώτερα» όντα.

Ζάκυνθος, Μυτιλήνη, Κρήτη.. Πόλεις με μεγάλη ιστορία, πόλεις τουριστικές που προβάλουν την ομορφιά και την φιλοξενία τους. Πόλεις των βασανισμένων ζώων. Αυτή την εικόνα θέλετε να δείξετε στους τουρίστες που επισκέπτονται τις πόλεις σας; Αυτή την νοοτροπία που μας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω, θέλετε να προβάλετε ως τρόπο φιλοξενίας;

Συλλογικά καταδικάζουμε τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες και καλούμε όλους να στηρίζουν τις προσπάθειες παρατήρησης, συνεργατικής άμεσης βοήθειας και αναφοράς της οργανωμένης βαρβαρότητας απέναντι στα ζώα και τις ζωοκοινωνίες της πόλης και της υπαίθρου, σαν έκφραση συνηγορίας απέναντι σε αυτά. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η κακοποίηση υπάρχει και να περνούμε κατευθείαν στην πράξη. Πρέπει να ενημερώνουμε όλοι το κοινό ότι υπάρχουν νόμοι που επισύρουν ποινές για πράξεις κακοποίησης ζώου.

Ενημέρωση για τους νόμους και τι μπορούμε να κάνουμε:

Νόμος 1197/1981 και 3170/2003

Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές. Σε περίπτωση που είμαστε μάρτυρες – θεατές σε περιστατικό κακοποίησης αδέσποτου ή και δεσποζόμενου ζώου, πρέπει να κάνουμε τα εξής:

1η δυνατότητα : Πηγαίνουμε στην Αστυνομία και ζητάμε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Θα βοηθούσε εάν είχαμε και τα στοιχεία του γείτονα ή των κυνηγών ή της γριάς κυρίας κλπ Η Αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον δράστη, να τον καλέσει στο Τμήμα και να του κάνει συστάσεις ώστε να μην επαναληφτεί το γεγονός. Σε σοβαρή κακοποίηση ζώου οφείλει να μηνύσει τον δράστη αυτεπάγγελτα, κάτι που φυσικά σπάνια θα έκανε από μόνο του το Αστυνομικό όργανο.

2η δυνατότητα : Υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ή μήνυση στην Αστυνομία ή στην Ασφάλεια (εάν ο δράστης είναι άγνωστος), ώστε να κινηθεί αυτεπάγγελτα η σχετική διαδικασία. Δίνουμε και τα πλήρη στοιχεία μας, γιατί θα κληθούμε να καταθέσουμε σαν μάρτυρες.

3η περίπτωση : Εάν πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή κακοποίηση ενημερώνουμε τον εισαγγελέα και του ζητάμε να αφαιρέσει προσωρινά με διάταξή του το σκυλί από την κατοχή του ιδιοκτήτη και να το παραδώσει σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο ζώων. Γι αυτό στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου. Εάν δεν υπάρχει σωματείο ο Εισαγγελέας θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μέρος για την προσωρινή φιλοξενία του σκύλου.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να ενεργήσουμε από μόνοι μας ή να ζητήσουμε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου ή κάποιου Δικηγόρου. Επίσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού μπορούμε για αρχή να μιλήσουμε στον ιδιοκτήτη και να τον προειδοποιήσουμε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα καλέσουμε την Αστυνομία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοχοι ζώων ότι υπάρχει νομοθεσία σε αυτή τη χώρα που προστατεύει τα ζώα και επίσης είναι σημαντικό να μην αδιαφορούμε όταν αντιλαμβανόμαστε περιστατικά κακοποίησης και να μην διστάζουμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να συνετιστεί ο κάθε αδιάφορος ιδιοκτήτης, με την απειλή δηλαδή λήψης μέτρων σε βάρος του.

Ο Δήμος έριξε φόλα στα σκυλιά- γάτες τις περιοχής μου τι μπορώ να κάνω? Εάν έχω αποδείξεις (κυρίως μάρτυρες) καταθέτω μήνυση ή μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα ή στην Αστυνομία για να ασκηθεί αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη. Εάν δεν έχω αποδείξεις καταθέτω μήνυση κατ αγνώστων στην Ασφάλεια. Παράλληλα φροντίζω να πάρει το θέμα δημοσιότητα στέλνοντας καταγγελία στις τοπικές ή μη εφημερίδες ή σε κανάλια, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσω τον Δήμο απ ευθείας εάν δεν έχω επαρκείς αποδείξεις.

Κάποιος άγνωστος γείτονας ρίχνει επανειλημμένα φόλες στη γειτονιά μας τι να κάνουμε? Καλούμε την Αστυνομία επί τόπου, στο μέρος δηλ. όπου βρίσκεται ακόμα το πτώμα ή τα πτώματα, η οποία υποχρεούται να έλθει και να κάνει μήνυση αυτεπάγγελτα κατ αγνώστων. Εάν υπάρχουν κάποιες υποψίες ή στοιχεία ενημερώνουμε την Αστυνομία. Συγχρόνως φροντίζουμε να βγάλουμε φωτογραφίες, ενώ παράλληλα ειδοποιούμε και την Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας να έλθει για να πάρει το πτώμα και να το στείλει σε επίσημο Τοξικολογικό Εργαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί από τον έλεγχο των σπλάχνων το είδος του δηλητηρίου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φροντίζουμε να πάρουμε μια βεβαίωση κτηνιάτρου ότι το ζώο πέθανε από δηλητηρίαση. Εάν δεν καλέσουμε την Αστυνομία καταθέτουμε στην Ασφάλεια μήνυση κατ αγνώστων, παραδίδοντας μαζί τις φωτογραφίες και τη βεβαίωση.

Εκτός από αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κολλήσουμε στη περιοχή αφίσες που ενημερώνουν τον κόσμο ότι η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα και ότι τιμωρείται από το νόμο. Γενικά φροντίζουμε να δώσουμε δημοσιότητα στο γεγονός με την ελπίδα ότι θα αποτρέψουμε τον δράστη από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον. Εάν υπάρχει η δυνατότητα επικηρύσσουμε τον δράστη με κάποιο ποσό, για όποιον μας δώσει αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, γιατί όσο δεν αντιδρούμε τόσο οι δράστες αποθρασύνονται και ξαναχτυπούν.

Η ανθρωπιά και η ευαισθησία είναι δύο έννοιες αφηρημένες. Καιρός, λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας, με συνεργασία και να τους δώσουμε νόημα.

Και όπως είπε ο Πυθαγόρας:

«Όσο οι άνθρωποι σφαγιάζουν τα ζώα, θα σκοτώνονται και μεταξύ τους… πράγματι αυτός που σπέρνει το σπόρο του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη».

αναδημοσίευση από zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου